Izvor: Tanjug
03.02.2023 u 15:59
0

PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Srbija će se držati odluke o neuvođenju sankcija Rusiji dok to ne bude ugrozilo njene vitalne interese

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija da se drži svoje odluke o neuvođenju sankcija Rusiji sve dok to ne bude ugrozilo njene vitalne interese, jer time čuva svoju politiku koja mora da bude samostalna, slobodarska i nezavisna.

NAJVEĆA GREŠKA ZAPADA SLANJE TENKOVA UKRAJINI! Vučić: „Oni su ujedinili ruski narod, kao niko pre“

Vučić je, odgovarajući poslaniku koalicije „Ujedinjeni“ Borku Stefanoviću, rekao da zna da je na njegovu jučerašnju izjavu reagovao i portparol Kremlja, te naglasio da jeste tačno da plaćamo cenu u međunarodnim odnosima.

-Nikakav problem nemam to da kažem. Znam bolje i nisam spreman da govorim kolika je cena, jer smatram da je cena politike koju vodite dobra dok možete da je izmerite i kada ne košta previše. Košta ne malo, ali dok ne košta vitalnih interesa moramo da čuvamo našu politiku koja mora da bude samosatalna, slobodarska i nezavisna. Kada ne bude moglo više onda ću izaći i reći to građanima- naglasio je on.

Vučić je podvukao da je izabran ovaj put, jer se smatra da je to put samostalne Srbije u skladu s onim što joj se dešavalo u prošlosti, a i u skladu sa interesima koje imamo oko Kosova.

-Meni niko ne može da kaže da radim ni za Ruse, ni za Amerikance, a to nije niko govorio od ozbiljnih ljudi, jer sam opsednut samo našim interesima i Srbijom. Tačno, ova tema je teška za nas, koju teško nosimo na svojim leđima. Mislim da će stvari biti sve teže. Nismo mogli da podržimo upad u Ukrajinu, logično, jer čuvamo međunarodno pravne principe. Mislim u političkom smislu da je velika greška napravljena što je zapad krenuo sa tenkovima, jer je to ujedinilo Ruse, i oni su sada spremni da se bore, jer je cela nacija ujedinjena pričom o tenkovima. Kakve će posledice biti, plašim se da će rat biti mnogo dugotrajniji i naša pozicija će biti mnogo teža -podvukao je on.

Vučić je naglasio da politika Srbije mora da bude čvrsta sve dok može, i da će se država rukovoditi interesima države i naroda.

Stefanović je, zamolio poslanike da ne govore teške reči i izgovaraju razne kvalifikacije, jer time neće nikome u Srbiji, a tako ni Srbima na Kosovu biti bolje, niti će se zaštiti „ako se nastavi olimpijada međusobnih uvreda, teških reči, besmislica, i neistina“.

-Ne slažemo se ni oko jedne teme sa SNS, ali nećemo dozvoliti da Srbija ispašta i propada, krvari da bi stekli političke poene na KiM. Nije dobro i loša je politika po nama hvaliti se sa 350 dana neuvođenja sankcija Rusiji. Doveli smo takvom politikom Srbiju u težu situaciju, po našem mišljenju- naglasio je on.

STRANE INVESTICIJE LEK ZA NAŠU PRIVREDU! Vučić: „Dobrodošle su i investicije iz Rusije“

Stefanović je rekao da Srbija od svih zemalja centralno-istočne Evrope ima najmanji rast od 2,3 odsto, dok je kod ostalih prosečan rast od 4,22 odsto.

-Imamo pad u građevinarstvu, poljopirvredi, industriji, najveću inflaciju. Imamo rekordan javni dug koji je prešao 30 milijardi evra, sada je već na 35 milijardi evra. Samo za kamate platićemo 1,2 milijardu evra što je jednako davanju za socijalu, decu, učenike, zaposlene, veterane, raseljene. Delom je kriva situacija u Ukrajini, ali i loša politika i katastrofalni kadrovi u Srbiji- naveo je on.

Stefanović je kazao da ne može biti, da zbog stava vlade da ne usaglasimo spoljnu politiku sa EU, imamo ekonomske posledice, i pretnje neformalnim sankcijama, mogućnost stagnacije ulaganja, povlačenja investicija, prekidanje evropskih fondova i evropskih integracija.

-Naša pozicija bi bila bolja ne samo ekonomski, već i spoljnopolitički da smo na vreme uradili što smo tražili, a nismo za sankcije u međunarodnim odnosima. Nismo verovali 24. februara da će sukob trajati toliko. Ali Srbija se izolovala sama i stoji mimo sopstvenog kontinenta i sopstvene budućnosti- kazao je on.

Stefanović je kazao da Srbija treba da formira Mešovitu komisiju u kojoj bi bili predstavnici SANU, univerziteta, SPC.., kako bi se izradila platforma za dalje pregovore.

-Tražimo da što pre uskladimo spoljnu politiku. Nismo da se prizna nezavisnost Kosova i protiv smo članstva Kosova u UN. Tragedija u Ukrajini predstavlja priliku za ubrzanje našeg razvoja. Tražimo da se skupština uključi u definisanju crvenih linija-rekao je on.

Stefanović je ukazao da neusklađivanjem spoljne politike gubimo evropske saveznike.

-Ne može se protiv svog kontinenta i svoje budućnosti- podvukao je on.

Vučić je, na to, rekao da Stefanović manipuliše podacima.

S tim u vezi je rekao da je tačno da će javni dug biti na 35 milijardi eva, ali sa oko 70 milijardi evra BDP-a, tako da je mnogo manji nego što je nasleđeno, kada je dug bio 15 milijardi evra, a BDP 25 milijardi evra.

-Jedva čekam da naš javni dug bude kao kod Nemačke. U apsolutnim brojkama to je puta 250. Jedna Amerika ima 1.000 puta veći javni dug od Srbije, ali i 400 puta veći BDP. Javni dug se ne računa u apsolutnim brojkama, već u relativnim brojevima- poručio je Vučić.

On je izneo ekonomske podatke koje pokazuju koliko je Srbija napredovala u poslednjih 10 godina, kao što je BDP koji je porastao sa 31,6 milijardi evra na 68 milijardi evra ove godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter