Izvor: Tanjug
01.11.2022 u 22:36
0

Premijerka Brnabić se obratila građanima: „To što Kurti, to što Priština radi, oni nemaju pravo to da rade ni po kojem sporazumu“

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka o faznom sprovođenju preregistracije tablica „još jedna jednostrana odluka Prištine“ i istakla da Srbi u pokrajini u svakom trenutku znaju kakav je plan Beograda i da su u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Srbi na KiM teško da imaju još razumevanja za tu situaciju i mi pokušavamo da pokušamo da utičemo da i oni ne eskaliraju situaciju, a prostora za deeskalacviju nema mnogo“, rekla je premijerka za RTS.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Smatra da je to što se dešava skandalozno u svakom smislu.

„To što Kurti, to što Priština radi, oni nemaju pravo to da rade ni po kojem sporazumu. Oni se hvataju jednog člana iz sporazuma iz 2011. godine o preregistracije, ali se svuda govori o statusno neutralnim KS tablicama koje je 2020. godine Priština jednostrano ukinula i izazvala krizu. Ta kriza je prevaziđena u Briselu 30. septembra prošle godine uvođenjem stikera, a sada je Priština ponovo to jednostrano proglasila nevažećim. U dogovoru o uvođenju stikerima lepo piše da će se primenjivati dok se dve strane ne dogovore o drugom rešenju“, naglasila je Brnabić.

Premijerka ističe da je potrebno vratiti se na prvi sporazum Beograda i Prištine, a to je, kako podseća, Briselski sporazum.

Dodaje da ne zna šta Kurti čeka i ocenjuje da je on „čovek sa nula odsto pragmatizma“.

„Ako Aljbin Kurti ili njegovi partneri čekaju finalni sporazum, moramo da se vratimo na prvi, a to je Briselski sporazum. To je sporazum koji je potpisan pre Kurtija, ali ako on misli da ima neku težinu, mora da poštuje potpisane sporazume. EU je garant tog sporazuma i ne znam kako misle da govorimo o drugom sporazumu o normalizacije, kada ni prvi nije implementiran. Ko će da nam garantuje da će neki drugi sporazum biti implementiran, ako ni prvi nije“, rekla je Brnabić

Dodala je da se tako „dodatno produbljuje nepovorenje i postavlja pitanje kredibiliteta čak i EU“.

Ona je izrazila uverenje da „Priština nije ovo sama smislila, i da nema podršku za to“.

„Kada je Priština ukinula pravo glasa Srbima na KiM ja sam sigurna da su imali prećutnu podršku od nekoga. Tako i ovo, to što nema eksplicitnu saglasnost EU ili Vašingtona, šta će se desiti? Znači da imaju neku prećutnu saglasnost i za to“, rekla je Brnabić.

„UKOLIKO SE TO PONOVI, OBARAĆEMO SVE LETELICE“ Premijerka Brnabić o stranim dronovima koji su nadletali naše kasarne!

Ona je rekla i da će Beograd ako Priština nastavi sa inicijativom za prijem u Savet Evrope otvoriti fioku sa državama koje su povukle priznanje kosovske nezavisnosti.

Prema njenim rečima, to se odnosi ne samo na Savet Evrope, nego bilo koju međunarodnu organizaciju.

„Radili smo na tome, ima zemalja koje su shvatile da je nemoguće doći do nekog mirnog komprominsnog rešenja ako Priština nastavi da se ponaša na ovakav način, da sve sporazume koji su potpisani ili tumači onako kako im odgovara ili ne želi da primenjuje u potpunosti, kao što je Briselski sporazum“, rekla je Brnabić i dodala da su zato neke od njih posle diplomatskih aktivnosti Beograda povukle odnosno suspendovale priznanje tzv. Kosova.

Navela je da za razliku od vremena pre 10 godina, danas je veći broj država članica Ujedinjenih nacija koje ne priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova nego koje je priznaju i naglasila da „to govori o našim diplomatskim aktivnostima“.

Premijerka navodi i da je daleko postizanje rešenja za Kosovo i Metohiju, jer Priština nije spremna za razgovor.

„Ne vidim prostor da se mi približavamo bilo kakvom rešenju, kompromisu opet samo isključivo zbog Prištine. Mislim da smo sve dalje od rešenja, a koje podrazumeva mirno rešavanje onoga što je nama u osnovnom i najvišem interesu“, navela je Brnabić.

Ona je rekla i da se na Beograd svakodnevno vrši pritisak iz inostranstva da se dođe do finalnog sporazuma sa Prištinom.

„Oni su ogromni, svakodnevni i nikad intezivniji. Partneri sa Zapada žele tu temu da sklone sa stola, sa agende i žele da zaborave i izbrišu iz svog secanja dogadaje iz 1999.“, ističe premijerka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter