Izvor: blic.rs
16.12.2023 u 18:27
0

RUDARSKI POSAO ILI „IZLAZAK“: Koja je uloga posmatrača na izborima?

Da bi izborni dan prošao bezbedno, pobrinuće se i posmatrači. Njih će na ovim izborima više od 5.500, domaćih, stranih, onih iz Saveta Evrope, ambasada, OEBS-a. Oni prate kampanju, uslove u kojima se sprovode izbori, ali i brojanje glasova i saopštavanje rezultata. Jesu li oni garancija za slobodne, fer i demokratske izbore?

„Samo vas gledamo“, mogao bi da bude slogan posmatrača koji prate izborni proces, od raspisivanja do zaključenja. Oni bi trebalo da posluže kao garancija ispravnosti glasanja, jer beleže sve nepravilnosti. Nemaju pravo da upućuju prigovore, ali ih evidentiraju.

Slađana Komatina iz Cesida, objašnjava šta se sve dešava na dan glasanja.

AMBASADOR SRBIJE U SAD JE PRVI: Marko Đurić glasao na izborima (VIDEO)

 Ono što je kulturološki momenat u Srbiji, naši posmatrači vrlo često primećuju slučajeve porodičnog glasanja na biračkim mestima kada jedan član porodice govori ostalim članovima na koji način treba da glasaju – kaže Komatina.

Posmatrači prate izborni proces od štampanja glasačkih listića, preko prisustva na biralištima, do brojanja glasova. Zbog toga je njihovo iskustvo dragoceno.

– Dešavalo se da u nekim ruralnijim sredinama posebno gde je malo birača atmosfera na biračkim mestima bude domaćinska iako je zabranjena hrana i alkohola, takve stvari se dešavaju. Često za biračka mesta budu određeni ugostiteljski objekti pa samim tim to i poboljšava takve situacije – kaže Komatina.

Osnovni cilj posmatranja izbora je da se utvrde nepravilnosti i da se o njima razgovara javno.

Posmatrači nisu jedina garancija za slobodne, fer i demokratske izbore, ali jesu da će izborni dan proteći kako treba. Najveću odgovornost za regularnost izbora ima birački odbori u kojima svaka lista ima svog člana.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter