Izvor: Tanjug
27.06.2023 u 22:00
0

EVO ZA KOJI DATUM JE ZAKAZAN: Sastanak Evropskog saveta o Ukrajini i Zapadnom Balkanu

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se o toku specijalne vojne operacije, stanju na frontu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputio je danas poziv čelnicima država i vlada zemalja članica EU na junski sastanak Evropskog saveta koji će se održati 29. i 30. juna, a na kojem će biti razmatrana dalja podrška Ukrajini, situacija na Zapadnom Balkanu, kao i teme evropske bezbednosti i odbrane, migraciona situacija i ekonomska pitanja.

ŠARL MIŠEL NE MENJA STAV: „Evropska unija će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu!“

Mišel je ocenio da je evropsko „nepokolebljivo“ jedinstvo u suprotnosti sa nejedinstvom u Rusiji, koje su, kako je naveo, pokazali događaji ovog vikenda.

On je podsetio da je uništenje brane Kahovka ranije ovog meseca jedna je od najvećih katastrofa našeg vremena izazvana ljudskim faktorom, koja predstavlja pretnju najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

„U ovim okolnostima, ponovo ćemo potvrditi našu posvećenost da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno, uključujući održivu finansijsku i vojnu pomoć. Takođe bi trebalo da razgovaramo o tome kako dalje intenzivirati međunarodnu podršku ukrajinskoj formuli mira“, naveo je predsednik Evropskog saveta. On je takođe istakao da će na sastanku biti reči o evropskoj bezbednosti i odbrani, kako bi se ispunile obaveze dogovorene prošle godine u Versaju.

Lideri država i vlada zemalja EU sagledaće napredak u u povećanju konkurentnosti i jačanju ekonomske sigurnosti i otpornosti, navodi se u saopštenju predsednika Evropskog saveta. On je dodao da je nakon nedavnog tragičnog brodoloma na Mediteranu i brojnih izgubljenih života i izveštaja Predsedništva Saveta i Komisije, potrebno razmotriti migracionu situaciju i napredak u sprovođenju februarskih zaključaka.

Posle debate Saveta Evrope u oktobru i sastanka ministara spoljnih poslova u maju, biće odlučeno o daljim smernicama u vezi sa potvrdom jedinstvenog stava prema Kini.

Prema rečima Mišela, posebna pažnja biće posvećena predstojećem samitu Evropske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC) u julu, kao i odnosima sa partnerima u južnom susedstvu i dešavanjima na Zapadnom Balkanu. Sastanku će prethoditi ručak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, sa kojim će biti razmotrena pitanja globalne i evropske bezbednosti, navodi se u saopštenju predsednika Evropskog saveta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter