Izvor: Kurir.rs
27.06.2023 u 21:43
0

SANKCIJE ZA PRIŠTINU: Evropska komisija će preduzeti niz mera protiv tzv. Kosova koje će biti saopštene ove nedelje

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj juče je najavio da će zemlje članice preduzeti političke i ekonomske mere ako ne dođe do deeskalacije situacije na tzv. Kosovu.

Evropska komisija će preduzeti niz mera protiv tzv. Kosova koje će biti saopštene ove nedelje, a one će uključivati suspenziju programa finansiranja za Kosovo, suspenziju tekuće podrške za nabavke i potpisivanje ugovora, suspenziju učešća u događajima visokog nivoa, obustavljanje bilateralnih poseta, kao i predlog koji je podnelo Kosovo za investicioni okvir za Zapadni Balkan koji u ovom trenutku neće biti obrađen.

VIDOVDANSKI SKUP SRBA U SEVERNOJ MITROVICI: „Srbija je naša mati, Кosovo vam neće dati!“

To je danas rekao generalni direktor Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju EU Gert Jan Kopman.

On je naglasio da je situacija zabrinjavajuća i da je to najneprikladnije u trenutku kada se dešava i rat u Ukrajini.

Kopman je rekao da dešavanja na Kosovu imaju potencijal da ugroze inicijativu EU za Zapadni Balkan, koju je nedavno najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Inicijativa se zasniva na tome da šest zemalja približi Evropskoj uniji i da obezbedi progresivnu integraciju u unutrašnje tržište EU“, rekao je on.

Istakao je da je potrebno pronaći političko rešenje za deeskalaciju situacije na tzv. Kosovu, i da je, uz raspisivanje novih izbora, neophodno formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa žaljenjem je konstatovao da za sada nema naznaka deeskalacije situacije od strane institucija tzv. Kosova.

Kopman je rekao da je zbog toga Evropska komisija veoma zabrinuta i da će preduzeti određeni broj mera koje će biti saopštene kasnije ove nedelje.

On je naveo da će se mere odnositi na suspendovanje programskog finansiranja tzv. Kosova, kao i da predlozi prištinskih vlasti u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u ovom trenutku neće biti razmatrani.

Pored toga, kako je kazao, biće obustavljeno potpisivanje ugovora, ali i organizovanje događaja i poseta na visokom nivou.

„Vlasti (tzv.) Kosova nisu odgovorile na ove zahteve, nažalost Evropska komisija će svakako preduzeti niz mera koje će biti saopštene nešto kasnije ove nedelje, a one će uključivati i obustavu rada organa za stabilizaciju i pridruživanje i videće se da li ćemo suspendovati program finansiranja za (tzv.) Kosovo, kao i predlog koji je (tzv.) Kosovo podnelo za investicioni okvir za Zapadni Balkan koji u ovom trenutku neće biti obrađen, biće obustavljena i tekuća podrška nabavkama i potpisivanju ugovora. Događaji na visokom nivou i bilateralne posete će takođe biti suspendovani. Dozvolite mi sada da naglasim da ove akcije ne preduzimamo olako i da ih treba posmatrati kao privremene i reverzibilne kada vidimo male korake vlasti na (tzv.) Kosovu da se vraćaju dijalogu i da sprovede preuzete obaveze“, rekao je Kopman.

Prema njegovim rečima, neophodno je iskoristiti sve alate koje EU ima za ublažavanje situacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter