Izvor: Kurir.rs/Kosovo online
27.06.2023 u 20:04
0

MARKO ĐURIĆ OTVORENO: Priština bi da gurne Srbiju u sukob sa međunarodnom zajednicom, ali je to loša računica (VIDEO)

Đurić je podsetio i na činjenicu da visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Džofer Borelj poziva vlasti u Prištini da prekinu jednostrane akcije hapšenja i pritvaranja bez pravnog osnova, što je, kaže, jasan znak da nešto nije u redu.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je danas da je cilj Prištine da akcijama hapšenja, zastrašivanja i postavljanjem gradonačelnika bez legitimiteta u srpskim opštinma na severu KiM, pokuša da međunarodnu zajednicu, koja ju je do sada podržavala, gurne u sukob sa Srbijom, ističući da je to – loša računica.

„To je loša računica. Srbija je danas zemlja koja je ekonomski napredovala, jasno je opredeljena ka evropskim integracijama, i definitivno ne želi eskalaciju“, istakao je Đurić u onlajn razgovoru „Kosovo i Srbija – hitna rasprava o poslednjoj rundi eskalacije“, koju je organizovala američka nevladin organizacija „Henri Džekson“, a u kojem je učestvovao i ambasador lažne države Kosovo u SAD Iljir Dugoli.

Ukazao je i da je državni sekretar SAD Entoni Blinken jasno osudio vlasti u Prištini zbog povlačenja jednostranih akcija.

„On je osudio to što Priština koristi nasilje za postavljanje takozvanih gradonačlenika koji su izabrani na izborima na koje je izašlo manje od 1 odsto biračkog tela. Ono što se dešava sada na Kosovu smo gledali početkom 1990-tih. Ono što se dešava Srbima sada na Kosovu, dešavalo se Albancima pre tri decenije“, naglasio je Đurić.

Poručio je i da međunarodna zajednica treba da vodi politiku nulte tolerancije prema nasilju na severu KiM.

Naveo je da je danas za smirivanje situacije na severu KiM neophodno da se povuku specijalne jedinice tzv. kosovske policije, čije prisustvo na severu predstavlja kršenje Člana 9 Briselskog sporazuma, kao i da se održe novi izbori u četiri opštine, te da se puste svi politički zatvorenici na slobodu.

„Verujemo da je za smirivanje situacije potrebno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije, čije prisustvo na severu predstavlja kršenje Člana 9, da Kfor i Euleks preuzmu nadležnost za bezbednost, i osiguraju održavanje fer i slobodnih izbora, na kojima bi građani mogli da glasaju slobodno. Potrebno je da budu pušteni svi politički zatvorenici. Takođe mora da se smiri politička retorika Prištine“, objasnio je Đurić.

On je podsetio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti okarakterisao sve ljude na severu kao fašističke militante, od kojih polovinu treba uhapsiti, dok polovina treba da napusti KiM.

„Izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar je jasno rekao da, prema podacima Kfora, među učesnicima protesta 97 odsto nije primenilo silu. Međunarodna zajednica treba da usvoji politiku nulte tolerancije prema nasilju na terenu. Samo tako možemo da vratimo stabinost na ulice severa“, podvukao je Đurić.

Rekao je da već deset godina nema primene Briselskog sporazuma.

„Neko vreme smo išli u prvamim smerom. Imali smo institucije na terenu koje su bile inkluzivnije, Srbe u opštinskim vlastima, u pravosuđu, u policiji. Ođednom, pre godinu i po, što koincidira sa tragičnom agresijom Rusije na Ukrajinu, Priština je krenula sa jednostranim merama na terenu, menjajući situaciju, izvan dijaloga, u svoju korist“, objasnio je Đurić.

Podsetio je da je vlast u Prištini javno odbacivala delove Briselskog sporazuma, pre svega ZSO.

Istovremeno je ukazao da je Kurti dosledan u tome, jer je to odbacivao i pre dolaska na vlast, a kada je preuzeo vladu poručio je da dijalog neće biti prioritet.

„Nažalost vlasti u Prištini su izazvale opasnu eskalaciju na severu Kosova šaljući specijalne jedinice policije, čime je prekršen Član 9 Briselskog sporazuma. Te jedinice su sastavljene od ranijih pripadnika OVK, a i monoetničke su, te se njima kreira okruženje koje stvara dalje probleme na terenu. Sada smo došli u situaciju koja je nepodnošljiva za Srbe“, istakao je on.

Đurić je rekao da je Priština čak zabranila prelazak srpske robe, čime je zaustavila snabdevanje ljudi namirnicama, ali i medicinskom opremom.

Ambasador tzv. Kosova u SAD Iljir Dugoli optužio je Srbiju da minira stabilnost i dovodi u pitanje postojanje Republike Kosovo.

„Svedoci smo proteklih nedelja strategije Srbije da nasiljem izazove nestabilnost i tenzije. To je počelo u vezi registarskih tablica, što je trebalo odavno primeniti, a kulminiralo je primenom rezultata lokalnih izbora“, rekao j eon.

Optužio je Srbiju da krši međunarodno pravo i doklumenta koja je prihvatila i potpisala od Kumanovskog, do Briselskog i Ohridskog sporazuma.

„Ono što vidimo na severu Kosova su hibridne operacije Srbije u cilju povećanja tenzija, kako bi se građani podstakli da se pobune protiv države Kosovo. Građani se koriste kao štit militantnih grupa pod kontrolom Beograda. To nema nikakve veze sa normalnim odnosima. Umesto da se krećemo ka normalizaciji odnosa, Srbija nastavlja da normalizuje korišćenje nasilja, pretnje protiv onih koji ne slede istu liniju kao vladajuća partija i režim u Beogradu“, tvrdi Dugoli

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter