Izvor: Kosovo Online/BSC Happy
27.06.2023 u 13:02
0

VIDOVDANSKI SKUP SRBA U SEVERNOJ MITROVICI: „Srbija je naša mati, Кosovo vam neće dati!“

U Severnoj Mitrovici na Trgu braće Milić počeo je veliki Vidovdanski skup Srba sa severa Kosova i Metohije, na kome će biti doneta "Vidovdanska deklaracija".

Okupljeni nose parole „Dosta čekanja, hoćemo Zajednicu srpskih opština“, „Nema povlačenja, nema predaje“, „Oslobodite nam uhapšenu braću“, sa imenima uhapšenih.

Prisutnima se obratila profesorica na Mašinskom Fakultetu Tanja Vujović koja je rekla da će se njen „krik i vapaj čuti do neba“.

„Dobri moj stradalni narode srpski. Teško mi je uoči stradalnog Vidovdana da govorim pred vama. Krik i vapaj moj čuće se do neba. Pripadnici Rosu demonstriraju silu i seju strah, zabranjuju ulaz kamionima, ne daju ulaz u zgradu opštine. Najvise boli neosnovano hapšenje naše braće, muževa i prijatelja. Njihova krivica je ljubav prema otadžbini. Bole nas Lune, Dušan, i svi ostali“, rekla je Vujović.

PRIŠTINSKI NOVINAR OŠTRO UDARIO NA KURTIJA: „Prvi put od 1989. godine Srbija nadigrala Kosovo koje gubi sever brzinom svetlosti“

Ona je dodala da je namera Prištine da polovina Srba bude uhapšena, a druga polovina proterana.

„Dok gledam kako ih hapse, u meni se budi neverica da međunarodna zajednica to dopušta. A onda strah naše omladine, onda i ponos što sam deo tog hrabrog i trpeljivog naroda. U srcima treba da čuvamo veru i ko smo i šta predstavljamo na ovom prostoru, božija promisao za moj narod da će moj narod da se složi i umnoži, dosta nam je stradanja, želimo da ovo ludilo što pre prestane i da ostanemo na svojim ognjištima. Hajde da se u ovom teškim vremenima pretvorimo u sveću i molimo za spas roda na svetoj srpskoj zemlji“, dodala je Vujović.

Selma Muratović, sestra Dušana Obrenovića, kojeg je Kosovska policija uhapsila 29. maja i brutalno pretukla, poručila je da je njen brat nepravedno u zatvoru.

„Dušan je na očigled celog sveta nepravedno uhapšen, za dva dana bice mesec dana kako su ga oteli. Čekam da se vratim. Uhapsili su ga zato što je mirno protestvovao. On nije kriminalac već pošten momak koji radi da zaradi za hleb. Brutalno su ga pretukli, pitam Evropu – zašto? Suze setre vas mole da vratite Dušana i sugrađane, našu braću. Hvala svima što ste ovde i pružate podršku da se neosnovano uhapšeni vrate porodicama“, rekla je Muratović.

Nekadašnji predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović podsetio je prisutne da se danas nalaze na Trgu brace Milić, srpskih heroja koji su dali živote za slobodu.

„Okupili smo se uoči Vidovdana gde su naši junaci dali živote na svetoj srpskoj zemlji, da po ko zna koji put pokažemo Evropi kako teško živi srpski narod. Mesec dana kako su jednostranim potezima Prištine sa dugim cevima zauzeli opštine, kako građani ne mogu na radna mesta, nemaju zakonskih osnova, kako se hapse i vrši tortura. Već mesec dana uz prisustvo Kfora, Euleksa i ambasadora Kvinte, koji su nemi pred time. Želimo da se kriza reši mirnim putem. Tri policajca puštena je znak da Srbija želi da se kriza reši mirnim putem i razgovorima i pregovorima“, rekao je Milović.

Dodao je da Srbi žele da i njihova braća i sugrađani budu pušteni da se brane sa slobode i budu u svojim kućama.

„Želimo da se Euleks, Kfor, Kvinta i SAD založe za njihovo puštanje iz kazamata. Ali ne vidimo dobru volju, tenzije se dižu najavljuju se hapšenje. Zvečan je bio okupiran, policajcima sa dugim cevima pod navodima za terorizam. Bez obzira što nas čeka težak period, jer žele da nam vide leđa i da napustimo ognjista i etničko čisćenje, istrajaćemo u demokratskoj brobi. Mi smo svoji na svome, uz podršku matične države, mi ćemo uspeti“, poručio je Milović.

Srbi sa severa Kosova već mesec dana mirno protestuju u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku nezadovoljni zbog prisustva specijalaca Kosovske policije u opštinskim zgradama i dovođenjam nelegitimnih Albanskih gradonačelnika, kao i zbog hapšenja svojih sunarodnika, nakon mirnog protesta.

Istovremeno Srbi koji žive južno od Ibra održali su veliki Vidovdanski skup u Gračanici.

Na Vidovdanskom skupu srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici okupljeni gradjani nosili su poruke

Nema povlačenja, nema predaje!

Кurti, ne damo ti SEVER!

Oslobodite nam uhapšenu braću

Dosta nam je čekanja, hoćemo Zajednicu srpskih opština!

Na Vidovdan sve se vidi, EU nek se stidi!

Кucnuo je čas, ZSO za sve nas!

Кurti, ovo je zemlja Srbinova

Srbija je naša mati, Кosovo vam neće dati!

Svaka nas rana naše braće boli!

Nećemo u Кurtijeve lance!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter