Izvor: Tanjug
04.09.2023 u 14:25
1

SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: Sutra o rebalansu budžeta, akcizama, novom ministru privrede

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za sutra, na zahtev 104 narodna poslanika, peto vanredno zasedanje skupštine u 13. sazivu, na kojem će na dnevnom redu, pored ostalog, biti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, te zakoni o akcizama i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

SVEČANI DOČEK ZA NAŠE DEVOJKE: Predsedik Vučić ugostiće danas žensku odbojkašku reprezentaciju Srbije

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, a poslanici će se izjasniti i o predlogu Vlade Srbije da se za novog ministra privrede izabere Slobodan Cvetković.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je da se razmatraju i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, visokom obrazovanju, učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, o kulturi, kao i o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu.

Na dnevnom redu naći će se i predlozi o potvrđivanju više sporazuma između Srbije i drugih zemalja i međunarodnih političkih i finansijskih organizacija. Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije i koji će se naći pred poslanicima, predviđeno je da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara, što je za 60,6 milijardi više nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom. Rebalansom budžeta, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara.

Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde, na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP. Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je usvojila Vlada Srbije predloženo je povećanje akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Povećanjem akciza očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023. godine. U obrazloženju je istaknuto da je predloženo da se akciza na biogorivo i biotečnosti ne uvećava jer je regulatorni okvir koji uređuje ovu materiju još u razvoju, pa će se poreska politika oporezivanja ovih proizvoda detaljnije urediti nakon donošenja svih relevantnih strateških dokumenata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: Sutra o rebalansu budžeta, akcizama, novom ministru privrede”

  1. Turci su bili bolji ,desetak,a ovi naši krvopije oće stodesetak. Harač će rasti,dok dahija ne budu zauzdane. Kojekude braćo Srbi biće belaja. Meni je odavno svega dosta,mladi ljudi su nam u hibernaciji,ali kad se probude neće valati jer devidećete mogu da se prežive samo jednom,aupravo to nam se sprema.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter