Izvor: Kosovo Online
22.10.2023 u 14:36
0

SEDNICE SB UN SU ZATVORENE KADA JE SITUACIJA KRITIČNA – TRAŽIĆE JE ONI KOJI NE ŽELE DA ČUJU VAPAJ NAŠEG NARODA NA KIM! BIVŠI AMBASADOR u UN o NOVIM ULTIMATUMIMA SRBIJI! VIDEO

Dugodišnji diplomata i bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama Branko Branković kaže za Kosovo onlajn da su sednice Saveta bezbednosti UN mnogo puta bile zatvorene za javnost i da se to dešavalo u kriznim situacijama.

Govoreći o mogućnosti da sutrašnja sednica o Kosovu bude zatvorena, on kaže da takav zahtev može da stigne na početku sednice i da je za njegovo usvajanje potrebno da se sa tim saglasi većina u SB.

Mogućnost da za sutra zakazana sednica SB UN, na kojoj će biti razmotren redovan izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika i situaciji na Kosovu, bude iza zatvorenih vrata najavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Promena formata kako je rekao, omogućila bi „iskreniju diskusiju o izazovima implementacije sporazuma iz februara“.

Branković navodi da na otvorenim sednicama, osim medija, prisustvuju i predstavnici raznih misija pri UN, a da u kriznim situacijama članovi SB UN ponekada žele da diskutuju o najvažnijim stvarima između sebe i da onda odluče da li će stenografske beleške objaviti.

„Pet godina sam bio u Njujorku, bili smo članovi Saveta bezbednosti, tada je bio blisko-istočni rat, svaka druga, treća sednica je bila zatvorena. To nije ništa novo“, kaže Branković.

On pojašnjava da se o tome da li će sednica biti zatvorena ili otvorena odlučuje na početku sednice te da je potrebno da se većina saglasi i glasa „za“ zatvaranje sednice.

„To je proceduralno pitanje. Potrebno je devet glasova ‘za’ i za to nema veta. Pre nego što počne sednica i pre nego što svi dođu u salu u kojoj se zaseda, pored nje ima jedna velika sala u kojoj se vrše konsultacije na dnevnoj bazi i tu svi prethodno, da ne bi došlo do rasprave na samoj sednici, pokušavaju da dođu do zajedničkog imenitelja – hoćemo li ili ne. Da li će biti zatvorena sednica – ostaje otvoreno pitanje, kao i ko će to predložiti, kao i da li će imati devet glasova ‘za’ da bi to prošlo“, kaže naš sagovornik.

Branković navodi da zatvorena sednica znači da nema štampe, predstavnika bilo koje misije i da se onda odlučuje o tome da li će stenografske beleške, koje sadrže govore predstavnika, diskusiju i sve ostalo, biti štampane i puštene na svih šest jezika svima na raspolaganje ili neće. Navodi da se ne samo sa Saveta bezbednosti, već i sa sednica svakog tela u UN prave stenografske beleške i to u jednom primerku, koji se daje generalnom sekretaru, a Savet bezbednosti odlučuje hoće li se distribuirati ili ne.

„Ne znam ko će da traži da ova sednica bude zatvorena za javnost, ali imam utisak da će tražiti oni koji ne žele da javnost ponovo čuje sve ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN rekao i istinu o Kosovu jer mnogima nije, pogotovu onima koji koriste duple standarde nimalo koristio. Naprotiv, dobili su ozbiljne političke šamare zbog toga. Pokušali su da to što je Vučić rekao malo obezvrede sa situacijom oko Banjske, međutim, Srbija nema ništa sa tim. To oko Banjske jako mnogo smrdi, ali i miriše na mešanje spolja“, ocenjuje Branković.

Kako dodaje, kada se sve to sabere, do zatvaranja sednice može da dođe jer je Aljbin Kurti dobio ozbiljne političke šamare u Briselu i jer je rečeno da je on kriv za sve.

„To su rekli i Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak, ali Amerikanci to ne vole i morali su nešto da naprave da bi se Kurti malo podigao iz toga što je dobio te šamare. Istovremeno, ideja im je bila da pokušaju da pomere Savet bezbednosti što dalje da ne bude blizu svega toga što je Vučić rekao, a što je odjeknulo u celoj međunarodnoj zajednici“, kaže Branković.

Branković navodi i da neće biti iznenađen ukoliko se desi da sednica bude odložena.

„Nemojte se iznenaditi da se u poslednjem trenutku zatraži i da se sednica odloži. Ja se ne bih iznenadio jer je isuviše sveže da neko od naše strane – predsednik ili ministar spoljnih poslova dođe i ponovo stavi celom svetu na uvid šta se događa dole na Kosovu. Oni hoće da bude zatvorena da se ne bi ponovilo ono što se desilo sa govorom Vučića jer nema šta drugo da im se kaže sem da koriste duple standarde i da to ne može, da je protivno povelji međunarodnog prava“, naveo je.

Branković kaže da je ubeđen da bi tri zemlje – Velika Britanija, Francuska i Amerika, vrlo rado da se to pomeri i udalji, međutim, kako dodaje, oni mogu to da predlože, ali to mora da se stavi na glasanje.

„Tu ostaje da se vidi, pored dva glasa Rusije i Kine, kako će da glasaju ostali“, kazao je Branković i podsetio da je oko Izraela viđena podela – pet glasova za rusku rezoluciju, četiri protiv i šest članica SB koje su bile uzdržane.

„To je veliki pokazatelj“, navodi.

Dodaje da i ako sednica bude zatvorena ili se odloži, postojaće stenografske beleške o čijoj će distribuciji odlučivati glasanjem, a pravo veta na tu odluku nema.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter