Izvor: TANJUG
13.06.2022 u 13:21
0

SELAKOVIĆ SA ŠALENBERGOM Završen sastanak srpskog šefa diplomatije i austrijskog ministra za evropske i međunarodne poslove (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa saveznm ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Nakon sastanka, u Ministarstvu spoljnih poslova, dvojica ministara se obraćaju na konferenciji za novinare.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Govorili smo o situaciji u regionu, rata o Ukrajini i situacije na Kosovu.

Pomenuo sam ono što je za Srbiju veoma važno, a to je inicijativa Otvoreni Balkan, koja ne konkuriše članstvu u EU.

Obraćanje Šalenberga

– Postoji kulturni most između naših zemalja. Rusija je svojim potezima prešla izvan same Ukrajine i mogla bi da destabilizuje i druge prostore u Evropi. 

– Evropska perspektiva nije jednosmerna ulica. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane.

Srbija je imala jasan stav na sednici UN. 

– Raduje me što je predsednik Vučić rekao da bi pokušao sve da do dijaloga Beograda i Prištine dođe. Hvala na gostoprimstvu i radujem se nastavku razgovora danas.

– Naše ideje koje smo istakli u austrijskom non-pejperu nemaju veze sa ratom u Ukrajini. Proces je birokratski, moramo naći način za konkretne rezultate. 

Sledeće nedelje nas očekuje sastanak u Briselu. Normalizacija nije austrijski stav, već stav EU.

Selaković odgovara na pitanje 

–  Jedno je Grčka želja, a drugo stav EU – rekao je Selaković na izjavu Micotakisa.

– Nije samo pitanje gde je tu Srbija, već da li EU želi čitav Balkan u svom članstvu. Hvala ministru Šalenbergu što je spomenuo 19 godina, a mi posle tih 19 godina ne znam još uvek gde smo. Mi ostajemo na evropskom putu.

Na nama je da unapređujemo svoje društvo i da radimo, Srbija jasno vidi sebe. 

– Od prvog dana ukrajinske krize Srbija je zauzela jasan stav, poštovanje svih država članica UN.

– Zalagaćemo se za očuvanje teritorijalnog integriteta, jer je i naš povređen. Srbija pokazuje svojim delima, postavlja se humano prema ukrajinskim izbeglicama, učestvuje u pružanju humanitarne pomoći – rekao je ministar.

Proces traje 19 godina i ne zna se kada će se završiti, a naši građani treba da prežive – ističe ministar Selaković.

TEGELTIJA PORUČIO: Otvorimo granice Otvorenom Balkanu

– Što se tiče evropskog puta, drugi put za Srbiju ne postoji, budite sigurni. Srbija se trudi da zadrži svoje pravo da donosi odluke o svojoj budućnosti sama, Srbija ostaje dosledna i verna u svojim stavovima, imajte u vidu kako smo mi prolazili kroz sankcije i setite se razloga zbog kojih su nam uvedene – zaključio je ministar Selaković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter