Izvor: TANJUG
06.12.2022 u 10:49
0

SRAMNA IZJAVA IZ TIRANE! Osmani poručila da je Vučić produžetak mentaliteta devedesetih godina koji je vodio u rat

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, uoči početka Samita EU – Zapadni Balkan u Tirani, kazala je da to nije mesto gde treba da se vode pregovori između Srbije i Kosova i dodala da je predsednik Aleksandar Vučić produžetak mentaliteta koji je postojao u Srbiji devedesetih godina, a koji je vodio u rat.

VJOSA OSMANI OPTUŽILA BORELJA ZA PRISTRASNOST: „Mir i stabilnost se ne mogu postići prihvatanjem onih sa hegemonističkim ambicijama“

Osmani je, odgovarajući na pitanje da li će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine, kazala da je Samit posvećen Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Ovo nije mesto gde treba da se razgovara o dijalogu Kosova i Srbije, to je odvojen proces – kazala je Osmani.

Dodaje da se obavlja pod pokroviteljstvom EU i ujedno da se nadaju da će dovesti do međusobnog priznanja i da će Unija zaštiti „teritorijalni integritet, suverenost i ustavni sistem Kosova“.

Za predsednika Srbije kaže da je produžetak mentaliteta koji je postojao u Srbiji u devedesetim godinama.

– Taj mentalitet je vodio u rat i destrukciju i ubijanje 150.000 civila. Taj mentalitet treba da bude odbačen od svih – kazala je Osmani.

Ističe da će Priština podneti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine.

Osmani je kazala da je tzv Kosovu potrebno da EU pređe sa reči na dela, kao i za liberalizaciju viza za tzv Kosovo.

– Danas ću da najavim EU liderima da ćemo da podnesemo aplikaciju za članstvo u EU do kraja ove godine – kazala je.

Navodi i da su EU ambasadori jednoglasno odlučili da podrže viznu liberalizaciju za tzv Kosovo.

– Mi ćemo danas da tražimo od EU lidera da glasaju ‘za’ 15 decembra na EU samitu. To bi bio veliki korak napred i jasan signal za Zapadni Balkan da je važno da li imate EU vrednosti ili ne – navela je.

Dodaje da ponekad EU šalje konfuzne poruke, odnosno da s jedne strane postoje zemlje koje su potpuno usklađene sa Unijom, a sa druge zemlje koje su potpuno usklađene sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

– Zemlje ne treba da budu tretirane na isti način bez razlike da li stojite sa Ukrajinom ili stojite sa Rusijom – ocenila je Osmani.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter