Izvor: KOSOVO-ONLINE.COM
18.08.2023 u 14:41
0

SRBI NA KIM ZABRINUTI: Zalihe pri KRAJU – uskoro ostaju bez LEKOVA!

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je pre dva dana, da ima informacije da se lekovi na Kosovo dopremaju kao i pre 14. juna kada je kosovska vlada uvela zabranu, međutim, direktori zdravstvenih institucija u srpskim sredinama to demantuju.

Zdravstveni centar „Gnjilane“, sa sedištem u Pasjanu, prema rečima direktor te ustanove dr Zoran Perića ima zalihe lekova za još oko 15 dana, a stanje je alarmantno. Zalihe lekova i sanitetskog materijala, kako je potvrdila direktorka Doma zdravlja Gračanica dr Mirjana Dimitrijević ponestaju i u zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, jer ne stižu od 14. juna i po njenim rečima, ukoliko se nešto ne promeni doći će do nestašice.

– Što se tiče lekova i potrošnog materijala koji mi koristimo za rad, od kako su kosovske institucije uvele zabranu ulaska kompletne robe srpskog porekla na Kosovo i Metohiju mi se suočavamo sa otežanim funkcionisanjem zato što u poslednja dva meseca nismo imali isporuku lekova, sanitetskog i ostalog potrošnog materijala od strane naših dobavljača od kojih se redovno snabdevamo – rekla je Dimitrijevićeva.

Zalihe su pri kraju, napominje Dimitrijević, a ukoliko se ovakvo stanje nastavi Dom zdravlja će se suočiti sa nestašicom.

„UMREĆU SA SVOJIM BOLOM“: Potresno svedočenje Dragice Božanić, kojoj su sin i muž UBIJENI na Kosovu i Metohiji

– Što se zaliha tiče, trenutno ih imamo, ali nam vrlo brzo nestaju, odnosno troše se, tako da ćemo se u vrlo kratkom periodu, suočiti sa nestašicom, kako lekova, tako i sanitetskog, laboratorijskog materijala, i svega onog što je neophodno za normalno funkcionisanje jedne zdravstvene ustanove – kaže Dimitrijević.

Ona je apelovala na međunarodnu zajednicu da utiče na kosovsku vladu i omogući nesmetani protok robe.

Direktor Zdravstvenog centra Gnjilane sa sedištem u Pasjanu dr Zoran Perić rekao je da ta zdravstvena ustanova ima zalihe koje su ostale od ranije i da ne zna kako će funkcionisati kad one nestanu.

– Svi smo svedoci da je od strane kosovske vlade uvedena zabrana prevoza lekova, sanitetskog materijala, robe iz centralne Srbije. Svi naši dobavljači, od dobavljača lekova, do sanitetskog potrošnog materijala i svega onoga što se koristi u našem centru, svi dobavljači se nalaze u centralnoj Srbiji. Mi zavisimo, odnosno, lečenje našeg stanovništva zavisi od toga, od normalnog protoka lekova. Toga nema mesecima, tako da, iskreno, zbrinuti smo i naš narod je zabrinut kako ćemo dalje – rekao je Perić.

Perić naglašava da će, ukoliko se sa zabranom nastavi, doći do totalne blokade zdravstvenog sistema na Kosovu i Metohiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter