Izvor: Tanjug
27.10.2023 u 14:40
0

UČVRŠĆIVANJE SARADNJE: Ministri unutrašnjih poslova i pravde EU i Zapadnog Balkana na zajedničkom forumu u Skoplju

Ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU i Zapadnog Balkana pozdravili su rezultate postignute tokom petogodišnjeg sprovođenja Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan, koji je omogućio jačanje partnerstva u suštinskoj oblasti za bezbednost Evrope. U zajedničkom saopštenju izdatom nakon dvodnevnog Ministarskog foruma EU-Zapadni Balkan o pravosuđu i unutrašnjim poslovima u Skoplju, naveli su da su razgovarali o budućnosti

MINISITAR VUČEVIĆ ZA HAPPY TV: Ono što je Ponoš izjavio manje više izgovara Aljbin Kurti, Srbija u Briselu izbegla scenario da bude krivac i remetilački faktor

Zajedničkog akcionog plana i njegovih bilateralnih implementacionih aranžmana s obzirom na nove pretnje kao što su nasilni desni ekstremizam, nasilni ekstremistički sadržaji koji se šire na internetu i mogući napadi na kritičnu infrastrukturu. Ministri su se složili da povratak stranih terorističkih boraca i dalje zaslužuje punu pažnju i posvećenost iz uglova krivičnog gonjenja, rehabilitacije i reintegracije.

„EU i Zapadni Balkan ponovo su potvrdili svoju odlučnost da iskorene trgovinu i proliferaciju malokalibarskog i lakog naoružanja i podsetili na sporazum postignut u maju 2023. o produženju Mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu nakon 2024. godine“, navodi se u saopštenju. Kada se radi o uticaju narkotika na društva, istaknuto je da su posledice upotrebe droga i trgovine drogom po zdravlje i bezbednost naših društava razorne i konstatovano da je zabrinjavajuće povećanje količine zabranjenih droga zaplenjenih u Evropi.

Ministri su pozdravili pojačanu policijsku saradnju tokom poslednjih godina, koja je omogućila da se zajednički razbije veliki broj organizovanih kriminalnih grupa umešanih u trgovinu drogom širom Evrope i šire, i da se povećaju zaplene, ali i dodali da su povećane zaplene takođe jasan pokazatelj da trgovina ljudima i dalje opasno raste, zbog čega moraju da se intenziviraju zjednički napori.

U tom smislu obe strane su se složile da dodatno pojačaju policijsku saradnju, uključujući i preko Evropola i u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv pretnji od kriminala (EMPACT).

Predstavnici Zapadnog Balkana prepoznali su potrebu da se brzo uspostave i operacionalizuju Nacionalne opservatorije za droge i Nacionalni sistemi ranog upozoravanja, efektivno koristeći postojeće alate kao što je Instrument za pretpristupnu pomoć. Takođe, tokom foruma je primećen napredak u implementaciji Akcionog plana EU za Zapadni Balkan koji je Komisija predstavila u decembru 2022. i ocenjeno je da je zahvaljujući koordinisanim akcijama – posebno na usklađivanju vizne politike na Zapadnom Balkanu sa Viznom politikom EU – ukupan migracioni pritisak na zapadnobalkansku rutu smanjen. Pozdravljeno je i potpisivanje novih sporazuma sa Fronteksom o statusu sa Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Ministri su istakli i značaj poboljšanja registracije migranata i unapređenja sistema azila i prijema širom Zapadnog Balkana u skladu sa standardima EU i da u tom cilju nastave saradnju sa Agencijom EU za azil. Kada se radi o vladavini prava i reformi pravosuđa potvrđena je važnost posvećenosti održavanju vladavine prava i povećanju poverenja javnosti u pravosuđe. „Partneri sa Zapadnog Balkana ponovo su potvrdili svoju spremnost da pojačaju napore na reformama pravosuđa“, navodi se u saopštenju.

EU i Zapadni Balkan ponovili su svoju punu solidarnost sa Ukrajinom i nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i njenom inherentnom pravu na samoodbranu od ruskog agresorskog rata. Evrodžast je predstavio svoje napore da podrži i koordinira istrage i krivično gonjenje međunarodnih zločina počinjenih u Ukrajini, posebno preko Zajedničkog istražnog tima, Osnovne međunarodne baze podataka o zločinima (CICED) i novoosnovanog Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajina (ICPA).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter