Izvor: Telegraf
25.12.2023 u 12:31
0

VESIĆ PORUČIO: „Nasilnici uništavali srpsku kulturnu baštinu na verski praznik, žele nasilno da preuzmu vlast“

Vesić je podsetio je da je Stari dvor tokom svog postojanja dva puta bio uništavan – na početku Prvog svetskog rata u austrijskom bombardovanju i 6. aprila 1941. godine u nemačkom bombardovanju.

Uništavanje Starog dvora nije bio samo pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti, već i uništavanja naše istorije i to na Badnje veče svih vernika koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da svi koji su u tome učestvovali treba da odgovaraju.

Vesić je naveo da pokušaj nasilnog upada u Stari dvor na Badnje veče koje slavi deo građanki i građana Beograda govori o tome da oni koji su to učinili nisu imali nikakvo poštovanje prema verskim osećanjima svojih sugrađanki i sugrađana.

„Sinoć su sve građanke i građani Srbije bili svedoci nemilih scena u kojima je grupa ljudi koja je sebi dala za pravo da prekraja volju građana i odlučuje u ime svih ko će vladati zemljom odlučila da nasilno pokuša da preuzme vlast i napadne našu državu i ustavni poredak“, rekao je Vesić i istakao da je to potpuno nedopustivo.

„NISAM VAS SE NIMALO UPLAŠIO“: Predsednik Vučić poslao SNAŽNU PORUKU iz predsedništva (VIDEO)

Podsetio je da je Stari dvor jedan od naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika i da je građen od 1882. do 1884. godine, te da će se sledeće godine slaviti 140 godina postojanja tog zdanja arhitekte Aleksandra Bugajskog, u kojem se nalazi nameštaj kralja Aleksandra Obrenovića, kralja Milana, kraljice Natalije.

Takođe, Vesić je podsetio je da je Stari dvor tokom svog postojanja dva puta bio uništavan – na početku Prvog svetskog rata u austrijskom bombardovanju i 6. aprila 1941. godine u nemačkom bombardovanju.

„Zaista je neverovatno da 2023. godine gledamo kako neki građani Srbije koji iz nekog razloga smatraju da imaju to pravo, a nemaju, uništavaju Stari dvor onako kako su ga uništavali oni koji su napadali Beograd“, rekao je Vesić.

Naveo je da je 90-ih godina bio blizak saradnik Zorana Đinđića i protivnik Slobodana Miloševića i da su 1996. godine tri meseca svakodnevno održavane demonstracije, te da je bilo dana kada je na njima bilo i 100.000 ljudi.

„Za ta tri meseca koliko su trajale demonstracije svaki dan smo prolazili pored zdanja Starog dvora, gde je i tada bila Skupština grada i niko kamen nije bacio niti je pokušao da nasilno uđe u bilo koju instituciju jer smo imali osećaj odgovornosti prema državi. Ne ruši se država da biste došli na vlast, kao što su juče pokušali da urade ovi koji su organiozovali nasilni pokušaj upada u Stari dvor“, rekao je Vesić.

Naveo je da je za razliku od sadašnjih lidera opozicije Zoran Đindić, kada je vodio opoziciju, bio odgovoran prema svojoj državi i da je znao da nije važnije da li će neko biti na vlasti od toga da li će postojati država.

„Ne stavljaju se državni interesi iznad političkih interesa“, istakao je Vesić i dodao da svi koju su učestvovali u jučerašnjem naslinom pokušaju rušenja ustavnog poretka i uništavanju državne imovine, kao i inspiratori toga treba da odgovaraju u skladu sa zakonom.

Vesić je rekao da su poslednjih dana često u pojedinim “tajkunskim medijima” iz opozicije prizivali slucaj Felipea Gonzalesa i to kako su razrešene demonstracije 1996. godine, te podvukao da tu postoji velika razlika.

Naveo je da je 1996. godine tadašnja opozicija pobedila ondašnju vlast na izborima u Beogradu na svim biračkim mestima što je vlast i konstatovala u zapisnicima koje su potpisali, čak i čestitala pobedu, a onda su iz nekih razloga odlučili da počnu da poništavaju izbore na tim biračkim mestima.

„Sadašnja opozicija koja priziva sličan scenario je izgubila na izborima u Beogradu, kao što je izgubila i na izborima za parlament i u drugim gradovima Srbije. Takođe je potpisala zapisnike, priznala izborni poraz i sada se nada da će neko nekim ‘hokus-pokus’ rešenjem da im donese ono što nisu dobili na izborima glasovima građanki i građana, a to je nešto što je nemoguće tako da situacija nije ista“, podvukao je Vesić.

Naveo je da je Felipe Gonzales, kada je došao 1997. godine, samo predložio da se priznaju rezultati drugog kruga izbora, pošto su tada lokalni izbori išli u dva kruga, ali da nije bilo novog glasanja i da niko tada nije ni tražio novo glasanje.

„To govorim odgovorno jer sam bio u timu koji je Djindjić oformio a koji je saradjivao sa Gonzalesom koga opozicija nije ni zvala da posreduje već tadašnja vlast. Prema tome, razlika je zaista velika i ne postoji nijedan argument na strani onih koji su juče pokušali da nasilno zauzmu gradsku skupštinu i na taj način nasilno preuzmu vlast. Ako imate većinu ne treba vam nikakvo nasilje već normalno uđete u skupštinu i izaberete predsednika skupštine. Tako se radi u svakoj demokratskoj zemlji, ali sadašnja opoziicija većinu u narodu nema. Oni to znaju i zato žele da nasilno dođu na vlast“, zaključio je Vesić.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter