Izvor: kurir.rs
18.01.2024 u 20:51
1

„SRBIJA TREBA DA DOBIJE ZNAČAJNU PODRŠKU EU“: Vučić podsetio i na svoje važno obraćanje u subotu

Tokom obraćanja javnosti iz Davosa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pričao o podršci Evropske unije Srbiji.

„Razgovarali smo o planu rasta za, kako se to kaže, Zapadni Balkan, gde bi Srbija trebalo da dobije značajnu podršku Evropske unije. I to je za nas strašno važno, zbog svega onoga što ćemo da predstavljamo u subotu, zbog sveukupne budućnosti naše zemlje“ – istakao je Vučić nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije u Davosu.

Kako dalje kaže, razgovarali su o svim važnim pitanjima – od političkih odnosa u regionu do toga da se u Uniji pretpostavlja da će posle sledećih izbora biti manje negativan odnos prema proširenju, iako ona misli da je i danas on mnogo bolji nego što je bio u vreme migrantske krize.

VUČIĆ IZ DAVOSA: „Da priznam nezavisno Kosovo, dali bi mi Nobela za mir. Meni to ne treba, ja želim poštovanje naroda Srbije“

Govorili su, dodaje, i o energetskim pitanjima, o velikoj borbi oko veštačke inteligencije, koja „bukvalno srče električnu energiju“.

– Ljudi misle dovoljno je da postavite solarne panele ili postavite vetrogenerator, nije, morate da balansirate tu energiju, inače ne postoji, sve vam iskače iz sistema, zato moramo da gradimo reverzibilne elektrane, to su ogromna, ogromna ulaganja, pa smo u skladu sa tim razgovarali šta je to gde možemo da očekujemo podršku, navodi Vučić.

O nameri Prištine za ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, predsednik kaže da nije veći optimista po tom pitanju, zato što zna sa kim imamo posla.

– Rekao sam Ursuli fon der Lajen. Ona je žena koja to generalno poznaje, nije njen posao da ulazi u svaki detalj, ali da, iskazao sam svoju, ne samo nelagodu, već i strah zbog svega što neko priprema da učini na Kosovu i zamolio koliko je moguće da oni svim svojim snagama, svom svojom energijom utiču da se tako nešto ne dogodi. Verujem da možemo da očekujemo politiku koja će biti opredeljena za strateške odluke i u Evropskoj uniji. U tom smislu ja vidim i neku nadu za našu zemlju, ali to možete da očekujete pred kraj godine.

Predsednik je istakao da se malo govori o evropskim izborima, i da u Davosu svi govore o američkim izborima.

– To je ono što će u velikoj meri uticati na čovečanstvo. Amerika je najveća ekonomija sveta, najvažnija zemlja sveta i po tim brojevima. To je ključna tema, rekao bih i ovde u Davosu.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„SRBIJA TREBA DA DOBIJE ZNAČAJNU PODRŠKU EU“: Vučić podsetio i na svoje važno obraćanje u subotu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter