Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 21:41
0

Predsednik Aleksandar Vučić jasan: „Ne može da se pregovara o međunarodnom priznanju i ulasku KiM u UN!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na prvi evropski predlog dao odgovor na šest gusto kucanih stranica, odnosno na 9,5 šlajfni, koji je precizan i temeljan non pejper zasnovan na međunarodnom pravu.

On je to rekao za RTS, govoreći o primedbama da Srbija nije reagovala na predlog i nije uputila zamerke.

„Srbija je ozbiljna država koja se 1999. godine usprtostavila protivpravnoj akciji, a šta god Priština da uradi moraju da ih čuvaju. Trebalo je juče da izađu sa saopštenjem, deo mog tima je očekivao ds će izaći sa saopštenjem i reći da Kurti nije spreman na ZSO. Ja sam znao da se to neće dogoditi, već da će dati dobro balansiranu poruku“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, non pejper Srbije predat je međunarodnim predstavnicima, a nakon toga napravljene su neke kozmetičke izmene.

„To će ući u istoriju da se zna da smo dostavili i da se zna na šta smo ukazali i protiv čega smo bili“, rekao je predsednik.

Predsednik Aleksandar Vučić o predlogu EU: „Rekli su uzmite ili ostavite!“

„Hoću svim ljudima u Srbiji i svim Srbima da kažem da je važno da razgovaramo. Kada ste za pregovaračkim stolom ne može da se bez vas o vama odlučuje o vašoj koži. Da nismo za pregovaračkim stolom bili bismo izbačeni. Dakle ili to da ostanemo u razgovorima ili da sve napustimo, trpimo teške posledice kao 90-ih uz rezultate koji su bili najgori u 2000-im uz potpunu ekonomsku propast iz koje se ne bi izvukli“, rekao je Aleksadar Vučić.

On je kazao da je tada saopštio veoma precizno, jer vodi računa o svakom slovu, da je Srbija spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz plana, ali je tada i izneta jedna jasna i velika primedba.

„Rekao sam to i Makronu i Šolcu u Minhenu i Borelj je to ponovio, reč je da ne želim i da ne može da se pregovara o međunarodnom priznanju i ulasku KiM u UN. O svemu ostalom sam otvoren za razgovore, jer je dobro za evropski put Srbije i odnose Srba i Albanaca“, rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, treba da se dogovorimo da mirno živimo i da niko ne puca na našu decu.

„Ali ključna pitanja koja se tiču Ustava Srbije i države Srbije nedvosmisleno i na svakom mestu, i u Minhenu i Briselu, i svakom drugom mestu sam javno i jasno rekao. Snaga pozicije Srbije je upravo u tome. A svi su govorili da ide Vučić da potpiše“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter