Izvor: BLIC.RS
04.08.2023 u 11:06
0

APOKALIPTIČNI PRIZORI U SLOVENIJI: Sela ODSEČENA od sveta, bujice nose automobile!

U pojedinim delovima Slovenije sinoć je počela obilna kiša, a slovenačka Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je crveno upozorenje za severni deo zemlje.

Najviše su pogođeni regionalni centri Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec. Najjači pljuskovi bili su na području južnog podnožja Julijskih Alpa, te na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koruškoj.

U tim krajevima je već tokom noći palo između 100 i 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je ravno mesečnoj količini padavina, izjavio je meteorolog Brane Gregorčič za Radio Sloveniju.

TORNADO PUSTOŠI SLOVENIJU: JEZIVI PRILOZI – SRBIJA na UDARU (FOTO, VIDEO)

On je dodao da, međutim, na moru i u Beloj Krajini nije pala ni kap kiše.

– Danas smo pooštrili upozorenje za severni deo na crveno, obilnijih pljuskova biće tokom današnjeg dana, a takođe i tokom noći. Težište padavina će se preneti sa zapada na istok, gde ponegde još nije ni padala kiša – rekao je Gregorčič.

Najviše problema bilo je u oblasti Koruške i Gorenja, gde u pojedinim delovima već ima poplava, a ponegde kreću i odroni.

Šef regionalnog informativnog centra Gorenjske Matej Kodrič rekao je da je pokrenuto 15 klizišta, da su mnogi putevi neprohodni, kao i da su poplavljeni podrumi stambenih i industrijskih objekata.

Na severu Primorske, poplavljene su kuće, a pokrenula su se i mnoga klizišta.

Tokom dana i sutra očekuje se izlivanje reka i na istoku zemlje.

Kako je saopšteno iz saobraćajno-informacionog centra, zbog posledica nevremena zatvoreni su pojedini putevi.

Vatrogasci su uglavnom noću ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili smeće ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza, navodi se u izveštaju Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spasavanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter