Izvor:
04.09.2017 u 13:54
0

BiH: Osuđenici papreno koštaju!

IZ brčanskog budžeta u prethodne tri godine za stanovnike ove lokalne zajednice koji izdržavaju kazne u nekom od zatvora u BiH plaćeno je 3.515.271 maraka, saznali smo u Direkciji za finansije Brčko distrikta.

– U 2014. godini troškovi su iznosili 1.254.709 KM, u 2015. – 1.119.454 KM, a u 2016. – 1.141.107 maraka. Troškovi će ove godine verovatno biti još veći, pošto su iz Federacije BiH najavili povećanje cene dana pritvora, koja inače zavisi od vrste i dužine kazne. Po mojoj proceni, taj iznos će na godišnjem nivou dostići skoro dva miliona maraka. Sa Republikom Srpskom smo već prošle godine odredili novu cenu. Njihovom zahtevu smo morali udovoljiti zato što naši pritvorenici imaju pravo da biraju u kojem entitetu će služiti kaznu, ili ići u pritvor – pojasnio je Mato Lučić, direktor brčanske Direkcije za finansije.

On je komentarišući ove visoke troškove rekao da bi brčanske institucije, u prvom redu Pravosudna komisija, Direkcija za finansije i Vlada trebalo da naprave analizu njihove opravdanosti.

– Verujem da bi takva analiza pokazala realnu mogućnost da se u Brčkom formira pritvorska jedinica, odnosno zatvor gde bi se izdržavale izvršne sudske presude, odnosno pritvori. Osim toga zaposlili bismo oko 100 naših ljudi što bi za ovu zajednicu bilo svakako isplativo – precizirao je Lučić.

ZAKONSKI PREDUSLOVI

MATO Lučić kaže da za otvaranje pritvorske jedinice ili zatvora u Distriktu postoje zakonski preduslovi, budući da je propisima predviđeno da se i u Brčkom mogu izdržavati zatvorske kazne. Lučić takođe smatra da bi deo zatvorenika koji izdržavaju kaznu u entitetskim zatvorima izrazio želju da zatvorske kazne odsluže u Brčko distriktu.

izvor/vecernjenovosti

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter