Izvor: TANJUG
09.01.2024 u 09:39
0

DAN REPUBLIKE SRPSKE : Deklaracija o proglašenju Republike dokument od istorijskog značaja

Na današnji dan pre 32 godine usvojena je Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, a Slobodan Bijelić iz Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske ističe da je to dokument od istorijske važnosti.

POZDRAV ILI UPOZORENJE: Američki vojni avioni nadleteli Banjaluku dok je trajala svečana akademija povodom Dana RS

Bijelić je  istakao da je Deklaracija pokazala pravac kojim će se Srpska kretati u budućnosti. On pojašnjava da se mastilo na papiru sporazuma još nije osušilo, a krenula je hajka na Republiku Srpsku.

„Imali smo nekoliko desetina hiljada stranih vojnika na ovim prostorima. Bilo je to surovo doba, trebalo je sve to izdržati. Posle toga i vreme Pedija Ešdauna bilo je mračno“, naveo je Bijelić.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je naglasio da nije bilo drugog izbora, već da se, kako ističe, borimo za svoju slobodu. „Četiri godine smo branili i gradili Republiku Srpsku u najtežim trenucima, a formalno je ona priznata u Dejtonu.

Države i Republike se stvaraju jednom u životu, što samo pokazuje koliko je ona značajna. Republika Srpska nema alternativu i kao takva opstaće i ostaće kao garant srpskog naroda“, poručio je Ostojić. Republika Srpska obeležava danas Dan Republike nizom manifestacija u Banjaluci i drugim gradovima i opštinama. Obeležavanje je počelo juče Svečanom akademijom i prijemom u Administrativnom centru, kojem su prisustvovali brojne zvanice.

Republiku Srpsku su 9. januara 1992. godine osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije i tek pošto su pripadnici druga dva naroda, Hrvati i Muslimani, krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter