Izvor: Tanjug
23.04.2023 u 12:55
0

„Jednoga dana ćemo biti i jedna država i niko nas neće sprečiti u tome“: Dodik na Danu sećanja stradalih u NDH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas, obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, da stradanje 700.000 ljudi nikada ne sme biti zaboravljeno i da se na tom mestu tišina može osetiti i opipati.

– Izvinite ako je ikada bio minut sekund, dan ili godina da vas se nismo setili i da vam se nismo poklonili.

„Izašlo je svega nekoliko Srba“: Predsednik Vučić o izborima na KiM

Ovde je 700.000 stradalo na najsvirepiji način od strane NDH, hrvatskog naroda tog vremena i njihovog ustaškog pokreta“, rekao je Dodik.

Ono što nije učinjeno u Prvom svetskom ratu učinjeno je u Drugom, rekao je on. „Srbi su najveći stradalnici ne samo prošlog vekla nego i prošlog sukoba prilikom raspada bivše Jugoslavije“, poručio je Dodik.

Kako je naveo, kada vam kažu bosanski Srbi – ne znači im ništa kada im mi kažemo da nismo. „Kada mi kažemo da postoje srpski muslimani onda je to politički nekorektan govor“, kaže Dodik. On je poručio da je „Srpski narod jedinstven i u stradanju“.

– Danas smo objedinjeni zato što pripadamo jednom narodu. Jednoga dana ćemo biti i jedna država i niko nas neće sprečiti u tome – rekao je on.

„Nož, sekira i čekić“: Danski istoričar o strahotama mašine smrti – Jasenovca

Dodik je govorio i o stradanjima na Petrovačkoj cesti i bombardovanju Beograda 1999. godine u kojem je stradala devojčica Milica Rakić. „I Milicu Rakić i Republiku Srpsku su bombardovali NATO bombarderi“, kaže on.

Dodik je ocenio i da se zločin u Srebrenici ne može izjednačiti sa Jasenovcem, i dodao da predstavici zapadnih država neće da kažu da je u Jasenovcu počinjen genocid. Naveo je da Srbima ne mogu prikačiti etiketu genocidnog naroda i ukazao da srpski narod ima pravo na slobodu. „Prošli vek je bio vek stradanja Srba, a ovaj je vek, vek, njihovog ujedinjavanja“, rekao je Dodik Ova tišina, kaže Dodik, govori dosta o poštovanju i pokazuje da smo narod okupljen oko identiteta, prava i slobode.

– Do kraja svog života ću se boriti za slobodu svakog srpskog deteta gde god se ono nalazilo. Želimo da kažemo jasno – nikakva pretnja nije to što RS iskazuje volju za stvaranje svoje države – kaže Dodik.

Danas opet hoće da nam oduzimaju imovinu, poručio je on.

„Vojska Srbije bi se lako obračunala sa Prištinom“: Ministar odbrane BiH zapalio region izjavom

– Oni kažu da je ovde ubijeno 700.000 antifašista – što, kaže Dodik nije tačna formulacija. Kako je objasnio, mi hoćemo da živimo u miru, i napravimo državu RS u miru.

„Uveren sam da ako u narednom periodu RS ne postane država, Srbi na ovom prostoru neće moći da isvestiraju. Mi smo se izborili za našu slobodu.

Imovina koju imamo je naša. Ne može se američki amabasador mešati u unutrašnje stvari naše zemlje“, rekao je Dodik.

On je poručio da moramo da živimo složno, ali očigledno je da ne možemo zajedno, niko nije zadovoljan Bosnom i Hercegovinom, poručio je on.

– Neka živi srpski narod i večno pamćenje na sve stradale Srbe – poručio je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter