Izvor:
14.03.2017 u 00:57
0

DODIK PORUČIO: Prijave trebalo podneti pravosuđu RS!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da podržava to što je Narodni demokratski pokret podneo krivične prijave protiv bivšeg agenta BiH Sakiba Softića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, ali smatra da su prijave trebalo da budu podnesene pravosuđu RS.

Dodik, koji je i lider SNSD, navodi da pravosuđe BiH nema legitimitet i da je zbog toga krivične prijave protiv Softića i Izetbegovića trebalo podneti pravosuđu RS.

"Pravosuđe BiH nema legitimitet, pogledajte samo afere koje se tamo dešavaju. Politički uticaj Bakira Izetbegovića je dovoljan da sumnjamo u ovom trenutku da će taj proces završiti tako što će Bošnjaci uticati na ishod tog procesa", rekao je Dodik.

Naveo je da se SNSD mogao pridružiti inicijativi NDP da su ih pitali. "Vidim da su tražili od SDS-a koji nije hteo da bude u tome", rekao je Dodik, preneo je RTRS.

Dodik je rekao da se u čitavoj RS održavaju sastanci opštinskih i gradskih organizacija SNSD-a s ciljem informisanja o aktuelnoj situaciji, pre svega o situaciji nastaloj zbog činjenice da su bošnjačkim zahtevom za reviziju presude protiv Srbije zloupotrebljene institucije na nivou BiH.

"Sva ta priča oko revizije koju je bošnjačka strana pokušala da iskreira tražila je dodatna pojašnjenja", rekao je Dodik i istakao da postoji nesumnjiva krivična odgovornost Izetbegovića i Softića za zloupotrebu položaja i prevaru.

Pokušaj revizije presude protiv Srbije, tema je proširenog radnog sastanka Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci.

Predsednik NDP Dragan Čavić potvrdio je ranije danas da je ova stranka podnela krivičnu prijavu protiv Softića zbog lažnog predstavljanja pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i Izetbegovića, zbog štete nanete usvanom kapacitetu BiH.

Čavić je na konferenciji za novinare postavio pitanje validnosti presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid iz 2007.

"Odluka kojom je Softić imenovan za agenta nikada nije objavljena u Službenom glasniku BiH. Dakle, ni tada Softić nije ima pravo da se predstavlja kao agent BiH", naveo je Čavić. Prema njegovim rečima, Izetbegović je počnio krivično delo službenog položaju jer je okupio neformalnu grupu i podstrekivao Softića da preda zahtev za reviciju.

"Pružili smo dokaze da je zloupotrebio položaj. Naneo je nepopravljivu štetu BiH i teško oštetio one koje smatraju da su žrtve rata u BiH. Zatvorio je vrata validnom procesu, onemogućio je da Predsedništvo o ovome raspravlja", kazao je Čavić.

Tanjug
Foto:Arhiva/Twitter/haydaraliyildiz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter