Izvor: AGENCIJE
06.03.2024 u 20:07
0

DODIK UPLAŠEN ZA SVOJU SIGURNOST: Osećam se napadnutim u BiH

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se oseća nesigurnim i napadnutim u Bosni i Hercegovini (BiH), jer je kao legalno izabrani predsedanik RS napadnut od nelegalnih institucija, kakve su Tužilaštvo i Sud BiH.

„Nisam prepadnut i neodlučan. Ovo je borba protiv stranaca, koji pokušavaju da nametnu kolonijalnu upravu. Sa ovim ljudima iza mene, ja sam siguran da ćemo pobediti“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo i Sud BiH su institucije koje su nametnuli stranci i zato za njega nisu legalne.

Proces protiv njega pred Sudom BiH je ocenio „montiranim“, dodavši da niko neće dozvoliti da se ustavna prava RS dovedu u pitanje.

Krajnji motiv procesa je, ocenio je Dodik, zabrana njegovog političkog delovanja, ocenivši da su svi tužioci Tužilaštva BiH njegovi neprijatelji, kao i neprijatelji RS.

„NIJE MORALNO KRITI ONO ŠTO PRIPADA SVIMA“: Mandić oslobodio Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da proces protiv Dodika treba da se završi odmah, navodeći da RS „neće prihvatiti osuđujuću presudu Dodiku, jer je on nevin“.

„Ovo nije suđenje Miloradu Dodiku, već alibi za pokušaj da se unište institucije i obismisli postojanje RS“, kazao je Stevandić.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović ocenila je da se radi o politički montiranom procesu, koji se, kako je istakla, po svaku cenu nastoji ubrzati.

„Njihova meta nije Dodik, već predsednik RS, da se utera strah svakom budućem predsedniku RS da radi po nalogu visokog predstavnika i pojedinih ambasadora“, ocenila je Cvijanović.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da će institucija predsednika RS biti zaštićena, na, kako je kazao, „ovaj ili onaj način“.

„Pa vi razmišljajte šta to znači“, kazao je Višković.

On je rekao da suđenje Dodiku „prevazilazi politički proces i da to prelazi u satiru“.

„Postavlja se pitanje da li ovakva BiH zaslužuje da 21. marta dobije kandidatski EU status. Ne zaslužuje, jer se sudi legalno izabranom predsedniku, na osnovu odluka jednog uzurpatora“, kazao je Višković.

Prema njegovim rečima, stranci (koje je optužio da upravljaju procesom protiv Dodika) će biti proterani iz BiH, dok će RS nastaviti da postoji.

Hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da je ključno političko pitanje da li jedna osoba, stranac, može nametati zakone, navodeći da se to pitanje mora rešavati u zakonskoj proceduri, na referendumu, ili u nekon drugom institucionalnom postupku.

Visoki predstavnik u BiH, kazao je on, ima ovlaštenja, kakva nema nijedna osoba u zemljama EU.

„Kakvi autokratski režimi, ovo je jači. Mene zanima, kako Zapad misli uspostaviti vladavinu prava u BiH sa visokim predstavnikom“, kazao je Nobilo.

Član Dodikove odbrane srpski advokat Goran Petronijević izjavio je da je proces protiv Dodika deo šireg plana, kojim upravlja „duboka država“, koja je stacionirana izvan BiH, u inostranstvu i odlučuje o svim pitanjima bitnim za BiH.

Prema njegovim rečima, u ovom procesu se dešava „teška zloupotreba krivičnog prava“, ali i međunarodnog prava, čiji je izvršilac visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Predsednik RS Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, za šta je prema Krivičnom zakonu BiH moguća kazna do pet godina zatvora, kao i zabrana obavljanja javnih funkcija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter