Izvor:
15.05.2017 u 21:19
0

Hrvati tvrde: TUĐMANOVA BABA SPALJENA KAO VEŠTICA!

Na čuvenom Harvardu rekao mi je neki jevrej na jednom međunarodnom skupu kako je moje prezime iranskog porekla jer u vašem prezimenu nema ni nemačkog, ni židovskog porekla’, izjavio je svojevremeno Franjo Tuđman. Prvi hrvatski predsednik interesovao se za poreklo svog prezimena.

Krojio zakone prema potrebama porodice

Njegova porodica je devedesetih godina, nakon što je on postao prvi hrvatski predsednik, postala najmoćnija u zemlji. Od istoričara koji nije smeo da napusti SFRJ kako ne bi širio nacionalističke ideje i koji nije smeo javno da istupa, Franjo Tuđman je postao autoritativni čelnik nezavisne Hrvatske.

Imao je golemu moć nad celim sistemom. Krojio je zakone prema potrebama svoje porodice i prijatelja. Njegova deca i njihove porodice živele su neverovatno lagodnim životom, dokle god je Tuđman bio na čelu države. Ali nakon toga, sve je za njih pošlo nizbrdo. Danas izbegavaju istupanje u javnosti.

Tuđmanova je bila jedna od posljednjih veštica

Porodično stablo Tuđmana nije geografski rašireno. Njegovi su roditelji rođeni u susednim mestima. Porodica Tuđman potiče iz Hrvatskog zagorja, iz okoline Oroslavja, odnosno sela Žejinci. Najviše ih se rodilo tamo u posljednjih stotinu godina.

Prvi zapis ovog prezimena je iz 16. veka, tačnije iz 1598. godine. U popisu kraljevskog poreza u Pušći na susedgradskom vlastelinstvu u vlasništvu Suzane Retkej stoji da na posedu žive kmetovi Andrija, Mihael i Lovro Toczman (Točman). Naučnici smatraju da je reč upravo o današnjem prezimenu Tuđman.

Kmet Andrija, koji je radio na posedu vlastelinke Dore Konjske, upisan je kao Tucman, dakle verovatno Tučman. To se prezime ponavlja i 1747. godine. Supruga Stjepana Tucmana iz Pušće bila je optužena da je veštica, pa su je spalili. Navodno je bila jedna od posljednjih koja je tako završila.

Prezime Tuđman nastalo od iskrivljene verzije Tucmana

Tocmani se spominju i u dokumentima iz 1574. godine. Navodi se osam obitelji tog prezimena, od Kupljenova do Puščanske Dubrave, Igrišča i Koščakovca. U Kupljenovu je živeo Ivan Točman (Johannes Tochman). Bio je kmet vlastelinske obitelji Meknicer. Neki naučnici smatraju da je prezime Tucman, odnosno Tocman, jednostavno iskrivljeno tokom godina pa su tako nastali Tuđmani. Moguće je da je prezime Točman nastalo od prezimena Dočman, što pak dolazi od nadimka Dojčman, tj. Nijemac. Nema, doduše, podataka o tome odakle su Točmani ili Toczmani došli u Hrvatsko zagorje. Prezime Tucman još postoji, takođe u Zagorju, ali nešto južnije od Tuđmana. Nalazimo ih u Kupljenovu, Pojatnom, Zaprešiću i Zagrebu.

Izvor: express.hr
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter