Izvor: Happy BSC Portal/24sedam.rs
11.12.2023 u 12:09
0

IMA LI MESTA PANICI: U Crnoj Gori potvrđen prvi slučaj velikog kašlja

Direktor cetinjskog Doma zdravlja rekao da je u poslednjih sedam dana pogoršana epidemiološka situacija vezano za infekciju Bordetellom pertušis.

Na Cetinju je registrovan prvi slučaj zarazne bolesti velikog kašlja, izjavio je danas direktor cetinjskog Doma zdravlja Marko Radović.

On je za „Cetinjski list“ rekao da je u poslednjih sedam dana pogoršana epidemiološka situacija vezano za infekciju Bordetellom pertušis, kako na teritoriji Crne Gore, tako i u celom regionu, a ni Cetinje nije izuzeto od toga.

– Trenutno imamo jedan laboratorijski potvrđen slučaj na Cetinju. Sve ovo nam govori da su vakcine žrtva sopstvenog uspeha, zbog pada obuhvata imunizacije prethodnih nekoliko godina. Za očekivati je bilo da nam se ovako nešto desi – kazao je Radović, prenela je RTCG.

Pixabay

Kako je rekao, sa bolešću sa kojom su se nekad susretali naše dede i babe, danas se nažalost susreću naša deca.

Radović je istakao da su u dečjem dispanzeru ove nedelje imali dodatne imunizacione aktivnosti.

– Dato je preko 30 petovalentnih i šestovalentnih vakcina sa komponentom protiv velikog kašlja. Ohrabruje činjenica da najraniji uzrast, do dve godine koji je ujedno i najranijiviji, ima visoke procente obuhvata sa tri doze – rekao je Radović.

On je kazao da je preporuka Instituta za javno zdravlje da obuhvat bude između 92 i 94 odsto.

– Problem predstavljaju deca starijeg uzrasta koja su preskočila neku od predviđenih doza, i baš zbog toga je najviše obolelih uzrasta od 11 do 15 godina – istakao je Radović.

Kako je rekao, s obzirom na to da je u jeku sezona respiratornih infekcija, svaki kašalj duži od dve nedelje koji je praćen napadima sa zacenjivanjem, povraćanjem bez nekog drugog razloga i sa osećajem subjektivnog nedostatka vazduha, može pobuditi sumnju na Pertuzis.

„KUĆU PRODA ZBOG PROVODA“: Na svadbi kod prijatelja Abazović igra sa najvažnijom ženom svog života (VIDEO)

Radović je naveo da je preporuka da sva deca koja su propustila neku dozu sa komponentom Pertuzisa, vakcinu prime bez odlaganja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter