Izvor: NOVOSTI
27.02.2024 u 10:04
0

IZVEŠTAJ O STANJU RATKA MLADIĆA: Lekari iz RS sabrali utiske dvodnevne posete Hagu i pregleda Mladića

TIM lekara UKC u Banjaluci, koji je u sredu i četvrtak u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu pregledao Ratka Mladića, za nekoliko dana sačiniće kompletan medicinski izveštaj o zdravstvenom stanju generala, najavio je juče direktor UKC Vlado Đajić.

Izveštaj će biti prosleđen Tribunalu u Hagu, porodici i advokatima nekadašnjeg komandanta Vojske RS.

– Ovo je bila istorijska poseta. Prva koju je činio tim lekara iz Republike Srpske generalu Mladiću. General je bio prezadovoljan, poseta je uspela, svi smo stekli sliku o njegovom objektivnom stanju – rekao je Đajić.

Posle posete Mladiću, koji u Hagu izdržava doživotnu kaznu na koju ga je osudio Tribunal, Đajić je naveo da je poseta bila isključivo „lekarska, a ne politička, kako neki mediji to pokušavaju da protumače“ i da je cilj bio da pregledaju generala kako bi utvrdili objektivnu sliku njegovog zdravstvenog stanja:

Vlado Đajić, Foto UKC Banjaluka

– Pre nekoliko godina bili smo u poseti Stojanu Župljaninu, koji danas bolje izgleda nego tada kada smo ga prvi put videli. Sigurno da nećemo previše čekati sa konačnom ocenom i dijagnozom, očekujem je za nekoliko dana.

Član tima u kojem su bila četiri lekara: dva neurologa, psihijatar i kardiohirurg, dr Nikola Šobot ocenio je da sama poseta ovakvog tipa nosi stručnu i profesionalnu odgovornost.

– Dočekani smo profesionalno, dobili smo svu medicinsku dokumentaciju, uspeli smo da izgradimo kompletnu sliku stanja generala Mladića, ali daćemo i sugestije za lečenje i proporuke u kojem bi pravcu to trebalo da ide – naveo je Šobot.

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je veoma teško i on je trebalo da bude pušten iz zatvora na lečenje da su u Hagu poštovani međunarodno-pravni humanitarni standardi, rekao je generalov sin Darko Mladić za „Rusku gazetu“.

On je istakao da je generalu Mladiću potrebna svakodnevna kvalifikovana medicinska nega i da se sa time u neformalnim razgovorima slažu i stručnjaci u tribunalu.

– General sada ima 82 godine. Videćemo da li se u dogledno vreme može postići da on bude oslobođen radi lečenja. Naravno, osim ako ne žele da svojim neradom eliminišu Ratka Mladića.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter