Izvor: BSC HAPPY
12.05.2023 u 12:51
0

JADRAN KAO TEMPIRANA BOMBA! More puno ISTOVARENOG ORUŽJA! Izašle MAPE – evo gde je NAJOPASNIJE! (FOTO)

Precizne i tačne evidencije koje sadrže javno dostupne podatke ili karte o područjima s odbačenim neiskorištenim oružjem i municijom u Jadrankom moru ne postoje, ali prema podacima Europske mreže za promatranje i podatke o moru (EMODnet) u pitanju je čak 21 lokacija na hrvatskom delu mora.

ŠOK U BIH: UHAPŠEN ugledni ambasador, član SDA, PARKING GA KOŠTAO SLOBODE

Ukupna površina o kojoj je reč, prema ovim podacima, u hrvatskom delu Jadrana iznosi više od 386. 000 hektara, što uključuje i epikontinentalni pojas.

Ova informacija je izneta u studiji predstavljenoj ovih dana u Zagrebu pod nazivom „Akcioni plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj“, jer bi ova područja trebalo isključiti iz razmatranja potencijalnih zona za izgradnju vetroelektrana na moru, o čemu su govorili stručnjak iz Oikona – Instituta za primenjenu ekologiju Zoran Poljanec.

printscreen / EMODnet

 

Lokacije po celom Jadranu

Inače, EMODnet se sastoji od mreže organizacija koje su podržane u okviru evropske integrisane pomorske politike, koje zajedno rade na osmatranju mora, obrađuju podatke prema međunarodnim standardima, a zatim ih objavljuju i stavljaju na raspolaganje besplatno na internetu.

Baza odbačene municije kreirana je 2018. godine iz više izvora, a ažurira se jednom godišnje. Sadrži podatke o tačkama ili poligonima na kojima se municija nalazi na dnu evropskih mora, a gde postoje podaci o njoj, daju se i vrsta municije, opis i udaljenost od obale.

Što se tiče pretraživanja karata na EMODnetu, područja s odbačenom municijom u Jadranskom moru označena su samo kao zasenčeni četvorouglovi, trouglovi i krugovi, ali nema podataka o tome koja je vrsta municije odbačena, nego samo na koliko se metara od obale te zone nalaze. Prve su od tih zona u nivou istarske obale, potom Lošinja i Kornata, pa sve do krajnjeg juga.

Može da biti razorno

Međutim, na italijanskoj strani Jadrana otkrivene su četiri lokacije označene žutom bojom sa ucrtanom bombom, što ukazuje, prema informacijama objavljenim uz te lokacije, da se radi o odbačenoj hemijskoj municiji.

Na hrvatskoj strani Jadrana nema tako označenih lokacija.

U studiji koju je objavilo udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatska, piše da je neiskorišteno oružje i municija u Jadransko more odbacivano još od Prvog svetskog rata pa sve do rata u Jugoslaviji i NATO bombardovanja Srbije.

-Potencijalni uticaj takvog odbačenog oružja i municije na OIE (obnovljive izvore energije) na moru može biti razoran. Kako bi izbegli bilo kakve nezgode tokom faze izgradnje, nosioci projekta trebalo bi da stupe u kontakt sa Ministarstvom odbrane kako bi se bezbedno otkrila i izbegla rizična područja -preporučili su stručnjaci studije.

Međutim, trenutno nema neposredne opasnosti. Naime, u Hrvatskoj još uvek nema planova, a samim tim ni projekata izgradnje vetroelektrana na moru, ali je u navedenoj studiji utvrđeno da u severnom delu Jadrana, u blizini obale Istre, postoje pogodne zone za takvu izgradnju. Tu je dubina mora do 60 metara. Reč je o području koje se prostire na 1260 kvadratnih metara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter