Izvor: AGENCIJE
21.03.2024 u 22:39
0

KONAČNO BiH OTVARA PREGOVORE EU: Evropski lideri dali „zeleno svetlo“

Lideri država članica Evropske unije su u Briselu dali "zeleno svetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Uniji

Ovu odluku su doneli na temelju preporuke Evropske komisije (EK)

Podsetimo, Evropska komisija je prošle sedmice obavila izveštaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj meri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države preduzele važne korake utvrđene u izveštaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada takođe izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj meri ispune kriterijumi za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnela je zahtev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodeljen joj je u decembru 2022.

Kako je planirano, lideri EU će dati svoje političko zeleno svetlo za budući pristup Bosni i Hercegovini. Novi nacrt obavljen o proširenju, koji je video Politico, malo je strožiji u pogledu narednih koraka u procesu pridruživanja.

<

Prema novom tekstu, lideri pozivaju “Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Veće usvoji onog trenutka kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.”.

Istovremeno, novi nacrt je takođe pozitivniji u pogledu sledećih koraka za Ukrajinu i Moldaviju, kako je Litvanija tražila. Kada je u pitanju pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, lideri su spremni da pozovu Veće da ih “brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom”. Međutim, novi nacrt ne ukazuje na konkretan trenutak za usvajanje pregovaračkog okvira, kao što su ukrajinske pristalice prvobitno tražile.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter