Izvor:
21.03.2024 u 20:23
0

PROTERAN DIPLOMATA:Slovenački MIP proglasio ruskog diplomatu personom non grata

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije obavestilo je danas rusku ambasadu u Ljubljani da je jedan od njenih diplomata proglašen personom non grata po članu devet Bečke konvencije o diplomatskim odnosima zbog, kako se navodi, aktivnosti koje su nespojive sa njegovim statusom diplomate, saopštilo je ministarstvo. U saopštenju se navodi da diplomata mora da napusti Sloveniju do 28. marta, prenela je agencija STA.

NEMA OSNOVA ZA ISTRAGU: Tužilaštvo BiH neće postupati po krivičnoj prijavi SDS i PDP protiv Dodika

Novinski portal Siol objavio je da je u pitanju zamenik vojnog atašea potpukovnik Sergej Lemešev. Državni sekretar u kabinetu slovenačkog premijera Vojko Volk rekao je da se Slovenija odlučila na taj korak zbog značajnog povećanja ruskih propagandnih aktivnosti protiv slovenačkih nacionalnih interesa. „To je uključivalo aktivnosti u svim oblastima života, uticaj na društvene mreže“, rekao je Volk, koji je zadužen za međunarodne poslove i nacionalnu i međunarodnu bezbednost, slovenačkim novinarima u Briselu, na marginama sednice Evropskog saveta.

Volk je naveo da su aktivnosti uključivale kritiku spoljne politike Slovenije i opravdavanje agresije Rusije na Ukrajinu. „Mera nije preduzeta preko noći, pažljivo je razmotrena i bila je neophodna“, rekao je Volk. Na pitanje o brzom odgovoru Rusije, koji je najavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, Volk je rekao da još nije obavešten o tome, ali da je uveren da će odgovora biti. Moskva će odgovoriti Sloveniji zbog proterivanja ruskog diplomate, rečeno je TASS-u u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Član devet Bečke konvencije o diplomatskim odnosima dozvoljava državi domaćinu da u bilo kojem trenutku obavesti državu koja je poslala diplomate da je jedan od njenih diplomata persona non grata ili da je bilo koji član njenog osoblja neprihvatljiv, bez pružanja objašnjenja. Kako prenosi portal 24ur.com, to je prvo javno proterivanje nekog diplomate u Sloveniji. Portal navodi da je ruski ambasador Timur Ejvazov pozvan danas u Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani. Prema nezvaničnim informacijama, u aktivnosti je bilo uključeno nekoliko stotina Rusa koji u Sloveniji borave na osnovu studentskih viza. Brojne zemlje EU proglasile su ruske diplomate personama non grata nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine ili su zahtevale da Rusija smanji broj diplomata u svojim misijama.

Slovenija je početkom aprila 2022. zatražila od Rusije da smanji broj zaposlenih u ambasadi u Ljubljani na isti broj koliko Slovenija ima diplomata u Moskvi. Time je broj zaposlenih smanjen za 33 na osam. Rusija je odgovorila zahtevom da Slovenija smanji broj zaposlenih u moskovskoj ambasadi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter