Izvor: KURIR.RS
14.09.2023 u 08:03
0

KOPIRALI EKSOBARA I EL ČAPA: Da li su Kavčani kroz tunel od 30 metara planirali bekstvo? (FOTO)

Neviđeni skandal trese Crnu Goru nakon što je u zidu u depou Višeg suda u Podgorici jedna od zaposlenih slučajno otkrila rupu

Kopanje tunela dugog 30 metara, koji je vodio iz stana u prizemlju stambene zgrade u Njegoševoj ulici do prostorije depoa Višeg suda u Podgorici, prema pisanju crnogorskih medija, dovodi se u vezu sa kavačkim klanom i njegovim vođama odbeglim Radojem Zvicerom i Slobodanom Kašćelanom, koji je u pritvoru.

Kako navode, jedan od dokaza koji upućuje na to je da je osobu koja je ušla kroz iskopanu rupu u depo, posebno zanimao Kašćelanov predmet, koji je ispreturan. Međutim, iako se verovalo da je tunel iskopan kako bi se ukrao neki predmet koji se čuva u sudskom depou, predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić izjavio je za medije da je izvršen popis i da je konstatovano „da gotovo ništa ne nedostaje“, ali da on na osnovu činjenica sa kojima je upoznat, lično smatra da tunel nije prokopavan kako bi bili ukradeni neki predmeti.

Kokain nije tu

– Više mi liči na nameru da se organizuje nečije bekstvo ili gora varijanta u odnosu na pritvorena lica koja bi bila dovedena u Viši sud na suđenje. Nisu tačni navodi da je to neko uradio da bi oduzeo drogu koje zbilja ima u nekim određenim količinama u tim prostorijama. Međutim, ona droga (kokain) koja je interesantna zbog svoje vrednosti potencijalnim izvršiocima, uopšte se ne nalazi u depou. Zbog toga je isključena mogućnost da je to bila meta. Sumnjamo da je onaj koji je pravio taj tunel to radio sa planom da dođe u blizinu prostorije za zadržavanje, ali taj plan je osujećen – pojasnio je Savić.

Inače, kroz prostorije za zadržavanje prolaze pritvorenici koji se dovode na suđenje ili saslušanje. Iako je predsednik suda do kog je prokopan tunel iz suterena zgrade koja se nalazi naspram ove, nije naveo na šta je mislio kada je rekao „gora varijanta u odnosu na pritvorena lica“, jasno je da je mislio na likvidaciju.

Podsetimo, ovakvi slučajevi do sada nisu bili zabeleženi kod nas i podsećaju na scene iz krimi-serije „Narkos“ o Pablu Eskobaru. Eskobar je, podsetimo, kako bi sakrio da je nekada bio osuđivan naložio saradnicima da zapale zgradu suda, dok je njegov nasledik El Čapo kroz tunel prokopan do ćelije, uspeo da pobegne iz zatvora. Na isti način je pokušao da izađe na slobodu i jedan od najpoznatijih srpskih osuđenika u Peruu, Zoran Jakšić, ali je plan osujećen.

R.Koprivica/Vlada Crne Gore

Predsednik crnogorskog suda je naveo da je nelogično da je neko uložio toliki trud da bi ukrao oružje, spis, telefon ili neki drugi predmet koji je već bio na veštačenju, odnosno nedostatak predmeta koji su skladišteni u depou, ne bi mogao da promeni tok sudskih postupaka.

Nestali pištolji Kroz tunel odneto oružje? Nekoliko pištolja, prema pisanju „Vijesti“, izneto je iz depoa suda kroz tunel do stana preko puta zgrade. Međutim, ova informacija još uvek zvanično nije potvrđena. Prema nezvaničnim informacijama, osobe koje su ulazile kroz tunel u prostoriju u kojoj se čuvaju predmeti izvršenja krivičnih dela, pomeran je i dron. Inače dron se pominje u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića. Prema spisima predmeta, plan im je bio da Vukotića likvidiraju uz pomoć drona dok je boravio u zatvoru Spuž. Borba otkriva da su odneta najmanje tri pištolja korišćena u obračunima klanova.

KOPAN MESEC DANA: Otkriveni novi detalji o misterioznom tunelu preko kog je izvršen upad u Viši sud u Podgorici

„Duvala joj klima“

Otvor tunela, kako je naveo, pronađen je na dobro skrivenom mestu i morao je biti pravljen duži vremenski period.

– Ne znamo šta se moglo sve desiti da taj otvor nije primećen – rekao je on i objasnio da su zidovi zgrade suda debeli oko 70 centimetara i da su zaposleni u ponedeljak oko osam sati ujutru primetili da je neko dirao predmete, a da je naredne večeri otkrivena rupa u zidu. Navodno, rupa u zidu je primećena pošto je zaposlena koja je došla na popis, pošto je otkriveno da je neko dirao predmete, rekla da „joj duva klima“. Međutim, kako klima uređaja nema u toj prostoriji, otkriveno je da iz pravca iz kog duva zapravo postoji velika rupa. Direktor crnogorske policije juče je izjavio da ne veruje da je „tunel rekreativno iskopan“, a posle sednice Biroa za operativnu koordinaciju obaveštajno-bezbednosnog sektora saopšteno je da se traga za šest osoba koje su kopale tunel, kao i za nalogodavcima.

R.Koprivica/Vlada Crne Gore

Kriminolog Dobrivoje RadovanovićNe verujem da je uzimanje dokaza bio krajnji cilj, nešto krupnije je u pitanju

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže zada je ovo nečuveno što se dogodilo u susednoj zemlji i da mere bezbednosti kada su ovakve institucije u pitanju trebaju da budu na visokom i zavidnom nivou.

Ovako nešto se ne pamti, ali akcija koju su navodno sproveli kavčani je zaista spektakularna, ako uzmemo u obzir da im je cela akcija i plan profesionalno isplaniran. Logistika cele organizacije je bila na neverovatnom nivou, locirati stan iz koga bi mogli da dođu do depoa suda je neverovatna, o svemu su članovi organizacije mislili, baš o svakom detalju – kaže Radovanović i dodaje: – Ne verujem da je krajnji cilj bio uzimanje dokaza, verovatno da je u pitanju nešto drogu, neki krupniji plan ili kriminalno delo. Takođe, možda je ovo bila samo provera za službenike suda, da li će primetiti da je iskopan tunel i da su na dohvat ruke depou, pa su iz tog razloga preturali pojedine predmete. Kako je dalje naveo Radovanović, ovakvu akciju kavčani su mogli da prepišu jedino od kolumbijskih i meksičkih klanova. – Kao što su klanovi otimali, mučili i ubijali svoje žrtve po njihovim receptima, tako su se sada dosetili i da mogu da kopaju tunele kao njihove vođe koje su u svoje vreme imali spektakularne ideje kako bi došli do krajnjeg cilja – zaključio je kriminolog.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter