Izvor: Happy BSC Portal/Jutarnji.hr
22.01.2024 u 16:14
0

MLADIĆ IZ SPLITA VOŽI DUBROVAČKI AUTOBUS IZ 1981: Jedini autobus za koji ne morate kupiti kartu, a odredište je prošlost

Na autobuskoj stanici kod Svetog Frana na Rivi nedavno smo naišli na autobus koji zbunjuje Splićane.

Zahvaljujući Marinu Pažaninu, prevodiocu po struci i velikom ljubitelju autobusa u slobodno vreme, saznali smo priču o prevoznom sredstvu koje kod mnogih izaziva nostalgiju.

Reč je o autobusu MAN SU 220 sa garažnim brojem 19 iz 1981. godine, u privatnom vlasništvu splitskog vozača Josipa Matulića.

Pixabay

– Ovaj autobus je bio poreklom iz Dubrovnika i vozio je do 2020. godine, do pandemije korona virusa. On bi služio kao pojačanje kada bi bila gužva.

U Dubrovniku ima još deset takvih autobusa, a tri su preuređena u kabriolet. Ovaj je u Split stigao zahvaljujući Josipu koji ga je kupio. Planirali su da prodaju još jedan, ali su se predomislili i sada su parkirani u Dubrovniku. Ovo jedini vozi – objasnio je Marin.

Četiri osobe želele su da kupe autobus, čiji su ključevi završili u Josipovim rukama. Vozilo je kupljeno pre dve godine, a vlasnik je za njega potrošio oko 20.000 kuna (nešto više od dve i po hiljade evra).

– Mnogi ljubitelji autobusa žele da kupe jedan ovakav, a Josip je iskoristio priliku. Trenutno nema organizovanih putovanja ovim autobusom, ali ga vlasnik uglavnom vozi iz zadovoljstva u društvu prijatelja – kaže on.

Ponekad ukrcavamo i građane koje sretnemo i koji izraze želju. Zajedno smo ga vozili pre nekoliko dana i najsmešnije reakcije su reakcije ljudi u vožnji. Za starije je to normalno, a deca se uvek iznenade jer ovakav autobus nikada ranije nisu videla – rekao je on.

Unutrašnjost vozila je modernizovana, pa su pre deset godina sedišta koja su imala tapacirane klupe zamenila originalnim.

– Ovaj autobus prikazuje istoriju Dubrovnika. Prešao je oko tri miliona kilometara i može ići do 80 km/h. Nakon 11 godina nošenja dubrovačkih tablica, na registarskim tablicama sada stoji „ST-PV-1606“, što ukazuje da se radi o istorijskom vozilu koje se ne koristi u komercijalne svrhe.

Ne samo da je ovo vozilo jedinstveno, jedinstven je slučaj da neko u Hrvatskoj poseduje stari gradski autobus.

– Josip je oduvek želeo da ima „retro-bus”. Mnogi od nas bi to želeli, ali ne možemo zbog nedostatka volje, vremena, D kategorije, prostora…

HRVATSKOJ POČEO BELI ŠTRAJK: Sudije i tužioci obustavili rad do 2. februara

Josip je video priliku i iskoristio je. Rekao sam mu da je revolucionar: do sada praktično nikada nismo imali vozača koji je za sebe vlasnik oldtajmer autobusa – kaže Pažanin.

– Najsmešnije mi je bilo kada smo svratili u St. Frane, provozali smo decu do Banovine, na stajalištu gde staju „Prometovi“ autobusi 8 i 12. Stali smo, a ušao je stariji gospodin i izvadio elektronsku ličnu kartu… Jedva smo mu objasnili šta je to bilo oko, pa je konačno odlučio da sačeka svoj autobus – kroz smeh zaključuje Pažanin.

Kako građani ne bi bili uskraćeni za iskustvo vožnje u ovom jedinstvenom prevoznom sredstvu, Josip je odlučio da počasti svoje sugrađane i povremeno ukrca one koji to žele.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter