Izvor: TANJUG
03.08.2023 u 17:32
2

NAZIVA GA VELEIZDAJNIKOM: „Zbog potpisa na Temeljnom ugovoru Abazović je veleizdajnik!“ – MILO u svom maniru

Bivši crnogorski predsednik Milo Đukanović reagovao je na autorski tekst premijera Dritana Abazovića povodom godinu dana od potpisivanja Temljenog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), tvrdnjom da je to, kako navodi, "najveća izdaja Crne Gore nakon 1918. godine.

Za poruku Abazovića u kojoj, premijer tehničke Vlade Crne Gore, između ostalog, ističe da mu je čast što je potpisao Temeljni ugovor sa SPC, Đukanović kaže da je to „hvalospev“ kojim je Abazović potvrdio svoju osobinu „besprizornog manipulatora“.

Tanjug/AP Photo/Risto Bozović

Računajući valjda na plitkoumnost i kratko pamćenje Crnogoraca, premijer nam sugeriše da je odricanje od sakralnog blaga i kulturno-istorijskog identiteta Crnogoraca politički podvig kojeg treba proslaviti. Za toliko bezobrazluka nije dovoljno biti samo veleizdajnik i patološki lažov, treba biti i bez trunke morala. Vređajući zdrav razum Crnogoraca nadrobio je u obrazloženju tog svog nedela sve što jednom šarlatanu može pasti na pamet-, napisao je Đukanović.

„POŽURITE, TORTA ČEKA“: Mestralna poruka Dritana Abazovića „sastavljačima“ Vlade postala HIT na mrežama

Sam taj čin za Đukanovića ima dugu predistoriju složenosti crnogorsko-srpskih odnosa.

-Ali, da ne mešamo ozbiljne teme naših istorijskih nesporazuma sa političkim delovanjem jednog lakosenastog, vlastohlepnog, izdajničkog marginalca… Koji je sebi dao za pravo da u cilju dopadljivosti nekim inostranim mentorima ponavlja epohalnu političku glupost kako su tobože balkanski nacionalizmi inspirisani korupcijom. Pa ispada da je više od 8.000 ljudi u Srebrenici ubijeno iz koruptivnih pobuda. Tako sudi pamet i moral slučajnog premijera Crne Gore“, piše Đukanović. Đukanović, koji je nakon trodecenijske vladavine izfubio predsedničke izbore proletos u Crnoj Gori, tvrdi da je Crna Gora i u ratovima 90-ih i u bombardovanju SRJ ‘99. potvrdila svoju otvorenost, humanost, požrtvovanost, solidarnost. Navodi Djukanović svoje sramne stavove.

Tanjug/AP Photo/Risto Bozović

Đukanović, koji je bio na čelu države i DPS-a kada je ta stranka podržala manjinsku vladu na čelu sa premijerom Abazovićem, kaže da je on sebi dao za pravo da zakulisno iza leđa stručne, naučne i dobrog dela politički relevantne javnosti, preko kolena preseca istorijske, viševekovne kontroverze crnogorsko-srpskih odnosa.

-Tako što će se tim potpisom odreći kulturno-istorijskog i nacionalnog identiteta Crnogoraca, a time i realnog osnova za postojanje nezavisne države Crne Gore. Izlazeći u susret ideolozima i političkim protagonistima velikosrpske ideje o Crnogorcima kao cvetu srpstva i Crnoj Gori kao ‘srpskoj Sparti’. Poništavjući time herojsku tekovinu odbranjenog prava na slobodu i nezavisnost naših predaka, od Petrovića, preko komitskog pokreta, 13. julskih ustanika i partizana do političke generacije Jovanovića, Milatovića, Đuranovica, Žarkovića, Brajovića, Orlandića… koji su se u vremenu socijalističke Jugoslavije promišljeno i hrabro suprosdsvljali asimilatorskim nastojanjima iz susedstva-, naveo je Đukanović, čiji DPS je po potpisivanju Temeljnog ugovora srušio Abazovićevu vladu, koja je i danas, godinu dana posle formiranja, na vlasti u tehničkom mandatu.

rezultati na 97
prinscreen

U daljem  tekstu Djukanović  reaguje negirajući ikavu odgovornost iako je on sam i njegova stranka do poslednjih izbora 30 godina bila na političkoj sceni, čineći nezadovoljstvo medju većinom manjinskih naroda a naročito srpskog.

Đukanović smatra da Abazoviću svakako ne pripada pravo da rešava tako značajne probleme ni po osnovu niskoprocentnog izbornog legitimiteta, a još manje da, kako navodi, „tu veleizdaju proslavlja kao podvig i da se ruga sa zdravim razumom i dostojanstvom Crnogoraca“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “NAZIVA GA VELEIZDAJNIKOM: „Zbog potpisa na Temeljnom ugovoru Abazović je veleizdajnik!“ – MILO u svom maniru”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter