Izvor: blic
20.01.2024 u 10:16
0

OČUH ZLOSTAVLJAO DETE U BIH: Monstruozni čin zgrozio socijalne radnike

Udruženje Zemlja dece u BiH sa sjedištem u Tuzli podelilo je ozbiljan apel u kojem navode da nadležne institucije ne žele preuzeti 13-godišnju žrtvu nasilja sa prebivalištem u Srebreniku, koju je zlostavljao očuh.

Udruženje Zemlja dece u BiH sa sjedištem u Tuzli podelilo je ozbiljan apel u kojem navode da nadležne institucije ne žele preuzeti 13-godišnju žrtvu nasilja sa prebivalištem u Srebreniku, koju je zlostavljao očuh.

Kao organizacija-članica Mobilnog tima za identifikaciju žrtava trgovine ljudima u Tuzli, došli smo do saznanja da se stručni radnici JU Centar za socijalni rad Tuzla od 16. januara 2024. godine bore sa situacijom zbrinjavanja trinaestogodišnjeg deteta, sa prebivalištem u Srebreniku, kojem je pomenuti Centar pružio zaštitu i pomoć kao žrtvi nasilja u porodici počinjenog od strane očuha (izrečena zaštitna mera zabrana približavanja maloletnom detetu) – naveli su iz Udruženja i dodali:

– Nadležni Centar za socijalni rad Srebrenik od 16. januara 2023. godine, čak i na poziv policije, odbija da preuzme brigu o maloletnom detetu. Nakon prvobitnog prihvata u Prihvatilište u JU Dom za decu bez roditeljskog staranja Tuzla, u večernjim časova dana 18. januara 2024. godine, dete je odvezeno na pregled na Kliniku za psihijatriju JZU UKC Tuzla, odakle nije vraćeno u prostorije Prihvatilišta, jer je za nega ulaz bio zatvoren. Došli smo do saznanja da su zaposleni ove ustanove postavili ultimatum, da, ukoliko se ovo dete smesti u ustanovu, oni će napustiti istu.

 

HOROR U TIVTU: Policija našla brutalno unakaženo telo!

Kako tvrde dalje, dete je provelo celi dan u Centru za socijalni rad Tuzla, iako je stručno osoblje Centra uložilo vanljudske napore u smeru zbrinjavanja deteta.

– Obratili su se svim nadležnim institucijama za zaštitu prava deteta (kantonalnom ministarstvu za socijalnu zaštitu, Federalnom ministarstvu rada i socijalne zaštite, Savjetu za decu Federacije BiH, Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH), ali, nažalost, menadžment Doma za decu bez roditeljskog staranja u Tuzli se oglušio na sve intervencije pomenutih institucija – tvrde u Udruženju dalje.

– Kao organizacija koja je inicirala i finansijski pomogla da se uspostavi Prihvatilište za decu bez adekvatnog roditeljskog staranja, apelujemo na nadležne institucije, uključujući i kantonalno tužilaštvo, da se preispita potencijalna odgovornost nadležnog Centra za socijalni rad Srebrenik, kao i JU Dom za decu bez roditeljskog staranja Tuzla, a u vezi sa nesavesnim radom u službi, odnosno ozbiljnim ugrožavanjem prava deteta na zaštitu od nasilja i adekvatno zbrinjavanje u okviru sistema socijalne zaštite – navode iz Udruženja Zemlja djece u BiH.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter