Izvor: BSC HAPPY/RTRS
17.08.2023 u 17:10
0

OTKRIVENO KO STOJI IZA PROGONA MILORADA DODIKA! Cilj je smena predsednika Republike Srpske!

Pismo grupe sudija iz Suda BiH u kom su navedeni podaci o procesu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, stiglo na adresu banjalučkih medija, otkriva ko stoji iza pravosudnog progona Dodika i Lukića, te kako izgleda plan kojim bi bio smenjen predsednik Srpske.

Pismo grupe sudija Suda BiH, koje je stiglo na adresu medija, objavljujemo u celosti:

„Iza plana pravosudnog progona i procesa protiv predsednika Republike Srpske stoji američki ambasador u BiH Majkl Marfi. Sud će potvrditi optužnicu protiv predsednika Republike Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića jer je naređenje da se to uradi predsedniku Suda BiH Ranku Debevecu izdao ambasador Marfi.

U planu, za koji čak postoje i zapisničke beleške, stoji da će sudija Bošnjak potvrditi optužnicu, a sudija Srbin nakon ubrzanog postupka osuditi Dodika i Lukića. Dodik i Lukić će biti osuđeni na bezuslovne zatvorske kazne, a nakon toga će im biti zabranjeno vršenje javnih funkcija, nakon čega će se izdati naredbe o smenjivanju predsednika Republike sa ove funkcije.

Celi ovaj plan prate manjkavosti od samog početka jer se prvobitno istraga vodila zbog navodnog krivičnog dela napad na ustavni poredak iz člana 156. KZ BiH ali se pravna kvalifikacija ubrzo promenila kada se pokazalo da se apsolutno ne može dokazati, te su Dodik i Lukić optuženi za krivično delo iz člana 203.a KZ BiH Neizvršavanje odluka visokog predstavnika koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Istragu protiv predsednika Milorada Dodika i v.d. direktora Miloša Lukića u Tužilaštvu BiH je vodila tužilac Gordana Bosiljčić, čiji brat je poginuo kao pripadnik tzv. Armije RBiH. Nakon što su tužioci koji su imali bilo kakav dignitet odbili da napišu optužnicu, preko noći je odlučeno da optužnicu napiše skoro izabrani tužitelj Nedim Ćosić, koji je sin bivšeg glavnog tužioca Tuzlanskog kantona Šesenema Ćosića, a koji se bez položenog pravosudnog ispita zaposlio u Opštinskom sudu u Sarajevu iako je položen pravosudni ispit bio jedan od četiri osnovna uslova za zapošljavanje na tu poziciju.

Plan Marfi – Debevec, da optužnicu zastupa tužilac Srbin, pao je u vodu jer je tužiteljka Biljana Golijanin to odbila. Dodatni element progona vidljiv je i iz činjenice da je optužnicu radi potvrđivanja u rad dobila sudija Jasmina Ćosić, koja se „proslavila“ na predmetu oslobađajuće presude Naseru Oriću. A pred Haškim tribunalom je učestvovala u advokatskom timu odbrane Orića. Inače tužilac Nedim i sudija Jasmina Ćosić su u daljem srodstvu.
Predsednik Suda BiH Ranko Debevec trenutno se nalazi u problemu sa provođenjem plana jer sudije Srbi trenutno odbijaju da učestvuju u ovom progonu. Debevec će za sudije u ovom slučaju postaviti Bošnjake koji su devedesetih bili aktivni u SDA i Armiji RBiH i koji su mu se već dobrovoljno javili da donesu presudu protiv predsednika Republike Milorada Dodika.

Uz sudije Bošnjaka Debevecu su se na raspolaganje stavili i „lojalni“ Srbi, kao što su Darko Samardžić, koji se zbog postavljenja nacionalno izjasnio kao „ostali“, Vesna Jasenković, koja je udata za Bošnjaka, a prepoznata je kao sudija spreman da Srbe osudi za ratne zločine. Još jedan od sudija koji se stavio na raspolaganje u ovom period je i Braco Stupar u kojeg američki ambasador ima veliko poverenje, kao i u Gorana Radovića, koji je jedan od vojnički najviše rangiranih Srba u Armiji RBiH jer je iz rata izašao u činu majora.

MARFI ŠIRI SRBOFOBIJU: Pravni apsurd i prvano nasilje, jednoglasno iznesene reakcije na tužbu protiv Milorada Dodika

Srbi koji imaju kredibilitet i dignitet, a zaposleni su u pravosuđu BiH, ne žele da učestvuju u jasnom političkom progonu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, zbog čega kreatorima plana na raspolaganju ostaju ostrašćene sudije i tužioci Bošnjaci uz asistenciju Srba koji su svoju „lojalnost“ pokazali devedesetih, kao i prilikom osuđivanja Srba za ratne zločine“, navodi se u pismu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter