Izvor:
06.05.2019 u 18:46
0

PAPA FRANJA U SOFIJI: Na međureligijskom molitvenom susretu za mir nije prisustvovao poglavar Bugarske pravoslavne crkve!

Papa Franja je prisustvovao danas međureligijskom molitvenom susretu za mir na trgu Nezavisnosti u Sofiji, na skupu na kojem su učestvovali predstavnici različitih religijskih zajednica u Bugarskoj, uključujući Jermensku apostolsku crkvu, Centralni jevrejski verski savet, najviše predstavnike Islamske zajednice i Ujedinjenu evangelističku crkvu.

Prisustvovali su i premijer Bugarske Bojko Borisov, ministri, poslanici, predstavnici diplomatskog kora i civilnih organizacija, kao i hiljade građana, ali ne i patrijarh Neofit, poglavar Bugarske pravoslavne crkve.

Predstavnici različitih verskih zajednica pozvali su na mir molitvom i pesama.

Papa se obratio okupljenima molitvom sv. Franje Asiškog, a u daljem je obraćanju pozvao sve prisutne da slede put svetog Franje kojim je on postao mirotvorac.

Mir je i poklon i zadatak, moramo se za njega moliti i raditi, primiti kao blagoslov i stalno tražiti dok se svakodnevno trudimo da izgradimo kulturu u kojoj se mir poštuje kao osnovno pravo. Aktivan mir, uspostavljen protiv svih formi sebičnosti i ravnodušnosti koje nas navode da stavljamo sitne interese nekolicine pred nepovredivim dostojanstvom svake osobe – poručio je papa.

Mir traži i zahteva, dodao je, da prihvatimo dijalog kao naš put, uzajamno razumevanje kao naš kodeks ponašanja i uzajamno razumevanje kao naš metod i standard.

"Na taj način možemo da se fokusiramo na ono što nas ujedinjuje, pokažemo uzajamno poštovanje prema našim razlikama, i ohrabrimo jedni druge da gledaju u budućnost mogućnosti i dostojanstva, posebno za generacije koje dolaze", naveo je papa, koji je pozvao na mir na zemlji, "u našim porodicama, u našim srcima i iznad svega u onim mestima gde je toliko glasova ućutkano ratom, prigušeno ravnodušnošću i ignorisano zbog snažnog saučesništva interesnih grupa".

Neka svi rade zajedno,verski, politički i kulturni lideri kako bi ovaj san postao stvarnost – poručio je papa Franja.

On je ranije tokom ove posete apelovao na Bugare da otvore svoja srca i domove migrantima, navodeći da zemlja kao Bugarska, koja gubi tako mnogo svog stanovništva zbog emigracije, treba dobro da razume sile koje nagone ljude da napuštaju zemlje u kojima su rođeni.

Bugarska vlada pozvala je na zatvaranje granica EU za migrante i na granici s Turskom podigla ogradu od bodljikave žice

Molitva za mir bila je poslednja manifestacija u trodnevnoj apostolskoj poseti pape Franje Bugarskoj.

U utorak ujutro poglavar rimokatoličke crkve odlazi u Skoplje.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter