Izvor: Kurir
16.02.2023 u 14:04
0

PLENKOVIĆ O ZEMLJOTRESU NA KRKU: Nema ozbiljne štete! Vlada i sve službe na raspolaganju!

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da zasad nema dojava o ozbiljnim štetama od zemljotresa koji je jutros zabeležen na ostrvu Krk jačine 4,8 po Rihteru.

– Prema informacijama koje trenutno imamo, nema dojava o ozbiljnijim štetamama, a Vlada i sve službe stoje na raspolaganju, ukoliko to bude potrebno – rekao je Plenković u Zagrebu.

On je dodao da je o svemu razgvarao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom.

ZEMLJOTRES JAČINE 5,5 PO RIHTERU POGODIO HRVATSKU: Epicentar kod Krka

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je potres magnitude 4,8 zabeležen jutros u 10.47 s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku.

Zemljotres se osetio na širem području Kvarnera i Istre, ali i u središnjim delovima zemlje.

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da su naknadno zabeležena još dva slaba zemljotresa jačine između dva i tri po Rihteru.

On je rekao da je šire riječko, uz šire zagrebačko područje, u koje se ubraja i Banija, seizmički aktivno i ugroženo i to odmah posle južnog priobalja koje je najugroženije.

Upitan da li je zemljotres na Krku povezan s nedavnim podrhtavanjima u regionu, Kuk je odgovorio da se na širim prostorima manifestuje izraženija seizmička aktivnost.

– U tom kontekstu sve treba gledati. Dakle, svi ovi potresi i u Rumuniji proteklih dana i na našem području, oni nisu potpuno odvojeni i nezavisni u smislu manifestovanja seizmičnosti na širem regionalnom prostoru – rekao je Kuk.

On je dodao da to nije direktno povezano s potresima u Turskoj.

– Kada kažemo direktno mislimo da jedni direktno uzrokuju druge, ali zemljina kora je zatvoren sistem, energija i sile prenose se i u tom kontekstu nismo potpuno odvojeni od ostatka Evrope i Balkanskog poluostrva – zaključio je Kuk.

On je istakao da se zemljotresi ne mogu prognozirati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter