Izvor: SRNA
06.07.2023 u 19:42
0

DODIK UPOZORAVA NA URUŠAVANJE DEJTONA: Deo koncepta stvaranja unitarne BiH

Želimo da ustav bude primenjen

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je međunarodni faktor, podržan Amerikom, već 20 godina ruši Dejtonski sporazum, ističići da je to deo koncepta kojim oni žele da izgrade unitarnu BiH.

– Američki ambasador u BiH /Majkl Marfi/ nedavno je tvrdio kako je Ustav tek početak za neku izgradnju, a nas niko za to nije pitao. Mi smo potpisali tekst Ustava i želimo da on bude primenjen, a taj Amekiranac se meša u unutrašnje stvari i krši mnoge međunarodne deklaracije – rekao je Dodik. Dodik kaže da je to moguće u BiH gdje američki ambasador smatra da je voljen od strane jednog dela, ali da jednako tako mora da razume da Republika Srpska i značajan broj ljudi razume i zna šta Amerikanci ovde rade.

Predsednik Srpske ukazuje da su sada došli do momenta kada treba da regulišu imovinu Srpske. – Sada obilaze razne ambasade. Bili su u italijanskoj i razgovorili o tome kako tretirati vlasništvo železnica, puteva i reka, kao i ostale stvari. To govori o dubini opsega kojim oni žele da unište Dejtonski sporazum koji je jasno locirao imovinu na nivou eniteta – rekao je Dodik. Prema njegovim rečima, to rade bez oklevanja i osvrtanja.

– Oni su doveli Republiku Srpsku u poziciju da nema kome da se žali i da nema koga konsultovati u vezi sa tim. Ostavili su nam samo mogućnost da propadnemo pod njihovim zahevima i njihovim `dobrim namerama` ili da se borimo da po našem poimanju stvari obezbedimo status onako kako on treba da bude – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Dejtonski sporazum prekršio Pedi Ešdadun, a pre toga Volfgang Petrič, koji su imali podršku američke administracije. – Sve je bilo nepravno i blefiranje kako su oni to i nazvali, ali u nastojanju da vremenom osiguraju da to bude normalno provodivo i da nikad niko neće potegnuti pitanje ustavne osnove za bilo šta – rekao je Dodik.

Predsednik Srpske ukazuje da su to složene stvari i da je Dejtonski sporazum značajno urušen. – I pre poslednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske, oni su nas optuživali da kršimo Dejtonski sporazum. Dakle, mi nismo rekli da ćemo da odbacimo Ustavni sud BiH, nego da nećemo da poštujemo njegove odluke dok su u važećem sastavu – rekao je Dodik.

On je podsetio da je u Ustavnom sudu BiH više od 20 godina ista struktura, a Ustav BiH je rekao da pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj sud može ili treba da se reformiše.

– Svakako je postojala intencija da se to i učini. Međutim, prošlo je 25 godina i oni to ne žele da učine. Žele da ostanu strane sudije i da zajedno sa dva Muslimana koji su apsolutno podanici politike Alije Izetbegovića, nama nametnu rešenja o BiH. Takav sud nećemo poštovati, bez obzira što se pokušavaju sakriti iza odredaba Ustava koje kažu da je to obavezujuće – rekao je Dodik.

Znali su, kaže Dodik, da će jednog dana uloga Ustavnog suda BiH biti vanustavna i mislili su da će samo pozivajući se na te odredbe moći da unište Republiku Srpsku i vlast u Banjaluci.

Odgovarajući na pitanje dokle će Srpska i njeni građani biti žrtva takve politike svetskih moćnika i sarajevskih unitarista, umesto da nastavi da se razvija i da se gradi bolji život ne samo u Republici Srpskoj, već u BiH, Dodik je rekao da to neće stati dok je BiH, ali da je uloga međunarodnog faktora bitno promenjena.

POGLEDAJTE KAKO DODIK KOSI TRAVU: Poslednji put radim njihov posao! (VIDEO)

– Pre 10 godina i danas to je sasvim različito. Očekivati je da se promeni ta uloga i da Amerika iživi sve svoje političare koji su napravili karijere na BiH i lažima o tome kako su Srbi zločinci te da oni nestanu sa političke scene. Od onih koji budu dolazili očekujemo da će imati objektivan pristup tome – rekao je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter