Izvor: Happy BSC
02.03.2024 u 12:14
0

PREMIJERKA BRNABIĆ NAKON SEDNICE PREDSEDNIŠTVA SNS: Poštujem Nemačku i oni treba da poštuju Srbiju

Ona se održava s početkom od 12 časova

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke koja je počela u 12 sati je završena, a javnosti se obraća Aleksandar Šapić.

– Pričali smo o beogradskim izborima poslednjih nekoliko dana. Dao sam opcije koje su na stolu, pravac razmišljanja, čuli ste jutros stav predsednika Vučića. Doneli smo odluke, prvo je da se ide na nove beogradske izbore, da se na njih izađe u što širem frontu, jednom velikom pokretu – rekao je Šapić.

– Politika nije matematika, mi smo spremni da povučemo potez u interesu svih građana Beograda i nemamo tu vrstu straha. To je zvanična odluka koju smo doneli. Oko samog datuma izbora, videćemo, to ulazi u zakonske procedure. Sutra imamo prvi skup i krećemo u kampanju – rekao je Šapić.

– Beograd stoji već pet meseci, nismo imali priliku da ga vodimo onako kako smo želeli i kako građani zaslužuju. Smatramo da izbore treba što pre održati, videćemo to u skladu sa zakonom. Krećemo sutra kampanju i potrudićemo se da budemo što jasniji i što precizniji. Beogradski izbori su daleko veći od nekih uobičajenih za lokalnu samoupravu. Ovo su vrednosni izbori koji se tiču opstanka čitavog društva. Susrećemo se sa dva pristupa državi, narodu, svemu. Važniji od ovih izbora do sada nije bilo. Neće se glasati samo za kanalizaciju i druge važne stvari, nego će se glasati i za to u kom pravcu i na koji način će Srbija da ide napred.

– Jasne su teme, pitanje Kosova i Metohije, proglašavanja srpskog naroda genocidnim i pitanje drugih stvari. Ta pitanja su za njih neupitna jer bi ih rešili u roku od jednog dana. Zato mislim da su ovi izbori mnogo iznad lokalnih izbora. Zbog toga ćemo im prići na najozbiljniji mogući način. Mislimo da odluka koju smo doneli je bila izuzetno važna jer bi u suprotnom pokazali da ne shvatamo važnost čitave situacije.

– Doneli smo odgovornu odluku koja pokazuje da se ne bojimo, a narod će da donese odluku. Zaista mislim da, u odnosu na beogradsku vlast, nakon ovih izbora će verovatno zavisiti i neke mnoge druge državne odluke jer je ovo vrednosno pitanje i ovo će biti vrednosni izbori i kako doživljavamo svoju državu i svoj narod.

– U ponedeljak ide naša delegacija na razgovor sa predsednikom, da kažemo da imamo većinu za formiranje Vlade, to postoji i sa tim će biti upoznat predsednik države.

O bezbednosti u Beogradu

– Odluka o izborima je bila jednoglasna. Što se tiče bezbednosti, predsednik je dao podatke, govorio sam o tome pre. Beograd je u odnosu na broj stanovnika, jedan od najbezbednijih gradova u Evropi. Grad veličine Beograda, mi nemamo džeparenja na ulici, nemamo rizik da devojku uveče neko može da napadne, to su sve incidenti. Nemamo krivična dela koja se svakodnevno dešavaju u drugim gradovima Evrope. Beograd je bezbedan grad u odnosu na sve kriterijume koji vladaju u Evropi. Mi smo sproveli nabavku i krenuli da postavljamo komunalne bezbednosne objekte, njih 102. Oni će biti povezani sa svim školama i vrtićima. Imaćemo posebnu službu koja će obilaziti dvorišta škola, da pomognemo policiji. To nema nijedan grad u Evropi. To sam pokrenuo pre godinu dana, a usporilo se prethodnih pet meseci. Bezbednost ćemo tek da podignemo.

Ana Brnabić o nemačkim političarima

– Izuzetno poštujem Nemačku i nemačke političare i moja jedina želja je da na isti način Nemačka poštuje Srbiju i da nemački političari poštuju suverenitet Srbije, da se ne mešaju u unutrašnje poslove. Kada imate nemačkog političara koji kaže da Srbija odmah treba da implementira preporuke ODIHR, a oni nisu. Osećam potrebu da kažem da oni, kao ozbiljna država dreba da poslušaju savet koji daju Srbiji. Imali su pet preporuka i nijednu nisu implementirali pa su onda dobili 10 preporuka. Za razliku od Srbije koja implementira preporuke i u poslednjem izveštaju smo imali manje, u odnosu na prethodni – rekla je Brnabićeva.

– Politika nije matematika, mi smo spremni da povučemo potez u interesu svih građana Beograda i nemamo tu vrstu straha.

Članovi napuštaju salu i uskoro se očekuje obraćanje medijima.

Predsedništvo Srpske napredne stranke, podsetimo, odlučilo je da budu održani novi izbori za skupštinu Beograda, rečeno je Tanjugu.

Počela sednica

Nakon što su se okupili članovi Predsedništva SNS-a, počela je sednica.

Očekuje se da će glavne teme sastanka biti vezane za odluku o formiranju vlasti u Beogradu, odnosno da li će biti novih izbora u glavnom gradu.

Članovi pristižu

Sednici Predsedništva SNS-a prisustvuju predsednik stranke Miloš Vučević, kao i članovi Predsedništva Aleksandar Šapić, Ana Brnabić, Goran Vesić, Irena Vujović, Vladimir Orlić, Petar Petković, Sandra Božić, Aleksandar Martinović, Milenko Jovanov, Jelena Tanasković, Darija Kisić…

Sednica Predsedništva SNS zatvorena je za javnost, a po njenom završetku predviđene su izjave za medije, navodi se u saopštenju stranke.

 

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter