2°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: stil/lepaisrecna

Vitamin D: Da li znate razliku između D2 i D3 vitamina?

Važan za imunitet i zdrave kosti, vitamin D postoji u više vrsta...

Vitamin D je došao u žižu interesovanja javnosti kad je počela pandemija korona virusa, jer je veoma važan za imunitet. Međutim, postoje različite vrste ovog vitamina pa se postavlja pitanje da li je jedan korisniji od drugog.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Porodica vitamina D sadrži, zapravo, pet molekula a najvažniijim se smatraju vitamin D2 i D3. Oni su poznati pod nazivima ergokalciferol i kolkalciferol. I jedan i drugi su važni za zdravlje. Prvi uglavnom dolazi iz biljnih izvora, naročito pečuraka i kvasca, a drugi iz životinjskih kao što su masne ribe, džigerica i jaja. I jedan i drugi se mogu dobiti i u suplementima.

Najveći deo vitamina D dobijamo izlažući se sunčevoj svetlosti. Tada ultraljubičasti zraci konvertuju molekule prekursora vitamina u sam D 3. Mnogi ne znaju da su i D2 i D3, praktično, neaktivni dok ne uđu u hemijske procese u telu. Prvo ih jetra menja u oblik koji može da se skladišti u telu, a zatim ih bubrezi pretvaraju u aktivnu formu jednog tipa hormona. On je tada zaslužan za jačanje imuniteta i zdravlje kostiju.

Novija istraživanja su pokazala da vitamin D3 ima jaču cirkulaciju kroz krvotok i brže podiže njegov nivo u organizmu. Međutim, druga su pokazala da je za pacijente koji primaju bilo kakvu steroidnu terapiju bolji vitamin D2. To praktično znači da nema definitivnog odgovora koji bi važio za sve i da eventualni izbor treba prepustiti lekaru.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar