Izvor: Informer
06.04.2024 u 14:41
0

ČAROBNI MASLAČAK: U proleće ga ima svuda, niste ni svesni koliko je dobar za zdravlje

Sezona je popularne samonikle biljke, koja podstiče rad bubrega i jetre, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

Maslačak je samonikla biljka, koja je bogata vitaminima A i C, kalcijumom, kalijumom i natrijumom. Reč je o biljci koja podstiče rad bubrega, jetre i sistema za varenje, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

Raste na livadama s umerenom i hladnom klimom, a može da se iskoristi od korena do cvetova. Od njegovog korena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a preporučuje se i osobama koje pate od dijabetesa. Stabljike maslačka smatraju se čistačem organizma jer regulišu metabolizam, čiste krv i želudac. Takođe, pomažu i u odstranjivanju virusnih bradavica. „Mleko“ iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ona ne osuši i ne otpadne.

Rani prolećni listovi maslačka koriste se za pripremu salata i variva, a preporučuju se u ishrani trudnica, dojilja i žena u menopauzi. Jestivi su i cvetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne, kada su najotvoreniji.

Od cvetova maslačka najčešće se priprema sirup ili „med“, koji se može dodati različitim poslasticama ili samostalno piti, prvenstveno kao sirup protiv kašlja kod dece.

Sirup od maslačka

Sastojci:

200 g cvetova maslačka sa stabljikom

2 limuna

1,5 l vruće vode

1 kg šećera

Priprema:

Usitnite stabljike i cvetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom. Dodajte limun iseckan na kriške ili isceđeni sok limuna, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. Procedite tečnost, dodajte šećer, pa kuvajte još 15 minuta. Vruć sirup prelijte u prethodno sterilizovane staklene flaše ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu taman do sledeće sezone maslačaka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter