Izvor: Kurir.rs
03.08.2023 u 10:19
0

EVO ZBOG ČEGA MORATE HITNO DA SMANJITE UPOTREBU SOKOVA, ŽVAKA I SLADOLEDA: SZO objavila šta može opasno da vam naruši zdravlje!

Veštački zaslađivač aspartam, koji se nalazi u dijetalnim napicima, žvakama, želatinu, sladoledu, mlečnim proizvodima poput jogurta, žitaricama koje koristimo za doručak, pasti za zube i lekovima kao što su kapi za kašalj i vitamini u tabletama koje se žvaću, mogući je izazivač raka, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), SZO i Zajednički stručni odbor za prehrambene aditive (JECFA) objavili su procenu uticaja po zdravlje hemijskog zaslađivača aspartam.

– Pozivajući se na „ograničene dokaze“ o kancerogenosti kod ljudi, IARC je klasifikovao aspartman kao „moguće kancerogen“ za ljude, dok je JECFA ponovo potvrdila prihvatljiv dnevni unos od 40 mg/kg telesne težine – navodi se u saopštenju.

Kardiolog otkrio: „Doručak koji jedem svakog dana ČUVA SRCE“

IARC ovaj zaslađivač klasifikuje kao moguće kancerogen za ljude (Grupa 2B) na osnovu ograničenih dokaza o raku kod ljudi (konkretno, za hepatocelularni karcinom, koji je vrsta raka jetre).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter