Izvor: EKLINIKA
18.03.2024 u 08:21
0

JOGA POZA KOJA OLAKŠAVA PROBAVU: Pomaže kod bola u kukovima i kičmi, kome se ne savetuje

Ovaj čučanj isteže donji deo leđa, zglobove, prepone. Povećava protok krvi u predelu karlice, isteže i tonira trbušne mišiće, gležnjeve. Stručnjaci upozoravaju da samo vežbom ne možemo lečiti bilo koju bolest

Joga poza koja može da pomogne kod problema sa opstipacijom, policističnih jajnika, bola u kukovima i kičmi, poznata je kao poza venca, čučnja ili malasana poza. Ovo je početnička joga poza, a postoje varijacije malasane koje uključuju upotrebu stolice ili zida za podršku. I pored toga što jača i isteže jednu grupu mišića, ova joga poza ne savetuje se svima. U nekim situacijama bilo bi dobro da se pre izvođenja posavetujemo sa lekarom ili prekinemo vežbu.

Kako se izvodi joga poza venca?

Vežba se započinje tako što u stojećem položaju raširimo stopala u širinu dva dlana. Savijamo se potom u čučanj, spuštamo zadnjicu ka podu. Kolena su u čučnju savijena, težina tela je ravnomerno izbalansirana na obe noge. Laktovi se postave na kolena koja su istegnuta u stranu i spoje se dlanovi na grudima, nastojte da kičma bude u pravilnom položaju. Ostanite u ovoj pozi koliko možete, ako ste početnik kraće, kasnije do dva minuta. Ovaj čučanj isteže donji deo leđa, zglobove, prepone. Povećava protok krvi u predelu karlice, isteže i tonira trbušne mišiće, gležnjeve.

Kako ova joga poza deluje na menstrualni bol?

Smatra se da poza venca spada u red onih asana koji mogu da ublaže bolove i nelagodnosti tokom menstruacije. Joga poza malasana, jedna je od onih za koju se smatra da jača mišiće donjeg abdomena i da može na izvestan način da smiri menstrualne bolove.

Sindrom policističnih jajnika stanje je u kojem jajnici produkuju visok nivo muških polnih hormona (androgena) što deluje na ovulaciju. Gojaznost, hormonski disbalans, stres, anksioznost, problemi sa raspoloženjem mogući su uzroci sindroma policističnih jajnika. Joga poza venca može da opusti psihu i telo i ublaži simptome policističnih jajnika. Preporuka je, ipak, da se ako imamo sindrom policističnih jajnika ne oslonimo samo na jogu, već da potražimo pomoć stručnjaka ginekologa i endokrinologa.

Olakšava pražnjenje creva

Malasana joga poza relaksira i isteže mišiće stomaka i donjeg dela tela. Kako navode zagovornici, može da olakša i pražnjenje creva i da bude od koristi za osobe koje imaju neredovne stolice. Ukoliko simptomi zatvora potraju tokom dužeg vremenskog perioda i posle odgovarajućeg higijensko – dijetetskog režima (adekvatne količine vode, konzumacija biljnih vlakana, fizička aktivnost) savet je da potražimo pomoć stručnjaka.

Otvara kukove

Malasana je joga poza koja otvara kukove, omogućava njihovu bolju pokretljivost, isteže mišiće unutrašnje strane butina. Isteže donji deo tela koji je često ukočen ili bolan zbog dugotrajnog sedenja. Nije, ipak, još dovoljno istraženo kako ovaj položaj utiče na kukove, pa se osobama koje pate od bolova ili problema sa funkcionisanjem kukova savetuje konsultacija sa stručnim licem.

Smanjuje bol u donjem delu leđa

Ova joga poza zahteva da prilikom izvođenja vežbe kičmu držimo u ispravnom položaju. Smatra se da može da omogući bolju fleksibilnost kičmenog stuba, smanji bolove u donjem delu leđa. Malasana može da bude od pomoći u ispravljanju držanja. Preporuka je da se na oslanjamo na ovu joga pozu suviše, jer može da dođe do neželjenih efekata. Ukoliko patimo od jačeg bola od u leđima savet je da vežbe izvodimo pod nadzorom i po preporuci fizioterapeuta.

5 SIMPTOMA ZBOG KOJIH SE MORATE JAVITI GASTROENTEROLOGU: Ne odlažite pregled i izbegnite komplikacije

Umiruje napete nerve

Poza venca može da nas umiri i da dobro utiče na nervni sistem. Osobe koje redovno vežbaju pozu venca imaju bolju koncentraciju i ravnotežu tela. Ova joga poza može da nam pomogne da se bolje nosimo sa svakodnevnim stresom.

Utiče na vrednosti krvnog pritiska

Dijabetes tipa 2, moždani udar, kardiovaskularni problemi, mogu u nekim slučajevima da budu posledica metaboličkog sindroma. Osobe koje pate od metaboličkog sindroma imaju visok krvni pritisak, povišen šećer u krvi, višak holesterola, masnoća u/na stomaku.

Veruje se da joga poze poput malasane mogu da umanje delovanje proinflamatornih adipokina, koje proizvode adipociti povezani sa kontrolom krvnog pritiska. Lekari smatraju da su adipokini i stanje niskog stepena inflamacije moguća veza između gojaznosti, metaboličkog sindroma, insulinske rezistencije i kardiovaskularnih oboljenja. Smatra se da ova joga poza može da bude od pomoći pri kontroli dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Preporuka je da se pre primene ove poze posavetujemo sa lekarom.

Sprečava nevoljno mokrenje

Urinarna inkontinencija (nevoljno mokrenje) veoma je čest zdravstveni problem. Češće se javlja kod ženama usled anatomsko-fizioloških razlika. Specifičan hormonski status, kratka uretra (mokraćna cev), trudnoća neki su od faktora koji dovode do nevoljnog mokrenja.

Studija iz 2014. godine navodi da su žene koje su patile od urinarne inkontinencije, srednjeg i starijeg životnog doba, posle šest nedelja vežbanja joge imale manje izražene simptome. Smatra se da malasana može da pomogne pri kontroli stresa, anksioznosti i disfunkcije autonomnog nervnog sistema i na taj način dovede do bolje kontrole urina.

Joga može nekada da bude dobar način da uspostavimo bolju vezu između uma i tela, ali ne može da zameni terapijske postupke koji se primenjuju u modernoj medicini. Ne možemo isključivo vežbama istezanja lečiti bilo koju bolest.

Ovaj položaj može da bude neprijatan i bolan za osobe čiji su aduktori kuka skraćeni. Aduktori su mišići uz čiju pomoć primarno razdvajamo udove od središnjeg dela tela, stabilizaciju karlice i pomeranje noge ka osi tela.

Savet je da izbegavamo pozu venca ako imamo povredu kolena ili neko oboljenje kolena. Ukoliko patimo od bolova u lumbalnom delu leđa preporuka je da vežbamo ovu joga pozu tek posle dogovora sa lekarem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter