Izvor:
14.06.2019 u 16:02
0

MNOGIMA JE PITANJE NOVCA PREKOMPLIKOVANO: Da li su žene svesne svojih grešaka u finansijama?

Jesmo li zaista glupe kad se radi o novcu i ulaganjima?

Kad govorimo o finansijama i ulaganju, žene se, na žalost, uglavnom još uvek drže po strani. Mnogima je pitanje novca prekomplikovano i sklonije su tu brigu poveriti nekomu drugomu (uglavnom mužu). Upravo zbog toga žene stvaraju zavisnost od drugih i nemaju dugoročnu finansijsku sigurnost niti finansijski osiguranu budućnost. Jesu li žene svesne svojih grešaka u finansijama?

Kim Kiyosaki, autorka knjige – Bogata žena, frustrirana je ženskim glupostima kad se radi o novcu. Ona želi razbiti mit o ženskom stereotipu u finansijama. Prvi korak u tome je lista gluposti koje mi žene činimo kad se radi o novcu:

– Udajemo se zbog novca.
– Ostajemo u braku ili lošim vezama jer se bojimo da finansijski ne bismo mogle same uspeti.
– Dozvoljavamo muškarcu da donosi sve ključne finansijske odluke.
– Prihvatamo mit da su muškarci bolji u rukovanju novcem.
– Ne želimo preispitivati finansijske odluke koje muškarac donosi jer ne želimo izazvati probleme i povrediti njegov ego.
– Primamo finansijske savete od takozvanih stručnjaka jer mislimo da nismo dovoljno pametne.
– Ostajemo predugo na istom mestu ili u istoj vezi jer nam je (barem finansijski) dobro.
– Muškarac je izgubljen, ali ne pita za put… a mi ga sledimo.
– Zadovoljavamo se obećanjima.
– Trpimo svašta na radnom mestu samo zbog redovne plate.
– Osećamo krivicu kad radimo duže umesto da vreme provodimo sa decom.
– Neko drugi dobije unapređenje koje smo mi zaslužile… a mi se ne osvrćemo na to, ili ne odemo iz te kompanije.
– Prihvatamo nižu platu od naših muških ekvivalenata i često na kraju radimo njihov posao.
– Često gledamo prema budućnosti i razmišljamo: Jednog dana…

Koliko vas se prepoznalo barem u jednoj od gore navedenih rečenica?

Koliko vas se prepoznalo barem u jednoj od gore navedenih rečenica?

Prepuštanje kontrole

Najveće greške koje pravimo odnose se na prepuštanje kontrole drugima.
Mnogo žena uopšte ne zna kakav je tok novca u njihovom domaćinstvu. Ne znaju koliki su računi za režije, kad dospevaju, koliko rata kredita imaju još za otplatiti, po kojoj kamatnoj stopi, da li je kredit u dinarima ili je vezan za valutu, (Šta je uopšte bolje? Je li to bitno?), na kojim računima i u kakvim štednjama drže novac, jesu li osigurani i na koliko… Njihova računica vezana za domaćinstvo većinom se odnosi na kupovinu namirnica, kućnih potrepština, odeće i obuće porodici i izdvajanja za školovanje dece. Sve izvan toga kao da ne postoji. Ovaj stil ponašanja najčešće je nasleđen i kulturno uslovljen.

Ali, zastanete li na trenutak i objektivno razmislite, je li mudro u celosti verovati dobrim namerama i finansijskim veštinama vašeg muža? Uzmite vremena i učestvujte u svim većim finansijskim odlukama vaše porodice. Potrudite se saznati koliki su zaista troškovi vašeg domaćinstva, imate li kredit i pod kakvim uslovima, jesu li članovi vaše porodice i vaše domaćinstvo osigurani, kakvi su uslovi osiguranja, gde sve držite novac… i svakako ove informacije uzmite sa razumevanjem. Dakle za svaku stavku koja vam nije jasna, pitajte (muža, vašeg ličnog bankara, prijateljicu koja se razume u finansije ili pak potražite odgovor na internetu).

Oslanjanje na muškarce

Ovo je velika finansijska greška. Nemojte se oslanjati isključivo na to da će muž ili dečko brinuti o vama. Bitno je da imate vlastiti izvor zarade. Naravno, u današnje vreme gotovo je nemoguće preživeti na jednoj plati pa svaki prihod u domaćinstvu dobro dođe. Probajte deo prihoda izdvojiti u vlastitu kasicu za crne dane. Na žalost, nikad ne znate šta se može dogoditi: muž vam može ostati bez posla, može vas ostaviti samu sa decom zbog mlađe žene… Sve su to moguće opcije, a tada je dobro imati barem nekakvu sigurnost.

Nisam dovoljno pametna

Nikada niste bili dobri sa brojkama, a čitanje finansijskih izveštaja ili izveštaja sa berze vam je manje poznato od turskog. Želite li postati finansijski nezavisni i osigurati sebi budućnost, moraćete uložiti u sebe i svoje razumevanje finansija. Za početak vam je potrebno obrazovanje. Nije tako teško kao što mislite, a jednom kad savladate osnove, više nikada nećete morati prepustiti upravljanje finansijama drugima. Da biste uopšte znali u kojem pravcu krenuti sa obrazovanjem, morate znati šta želite. Ako se želite rešiti dugova, proučite to područje. Imate li hobi na kojem želite zaraditi, proučite šta i kako možete prodati. Imate li novac koji želite u nešto uložiti, razmislite šta vas najviše privlači. Je li to iznajmljivanje nekretnine, otvaranje kozmetičkog salona, ulaganje u deonice, stavljanje novca na štednju, turizam, ulaganje u kompaniju koja započinje sa poslovanjem, a za koju smatrate da ima perspektivu… Bez obzira šta vas privlači, odvojite vremena i naučite nešto korisno na radionici, proučavajući knjige ili kroz razgovor sa stručnjacima. Nemojte misliti da je to nešto što vi a priori ne možete razumeti i u čemu nikada nećete biti dobri, odnosno bolji od muškaraca, jer to naprosto nije istina!

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter