Izvor:
17.04.2019 u 16:01
0

PLODONOST I SEKSUALNO ZADOVOLJSTVO: Saznajte koji se sinonimi vežu za ovu nežnu životinju!

Zec, za neke sinonim za brzinu, za neke sinonim za nestalnost, oduvek je smatran nežnom, nezaštićenom životinjom koja pred naletom opasnosti radije beži nego da pogleda neprijatelja pravo u oči. Sasvim logično, obzirom na to da se ova vrsta ne može pohvaliti robusnom, mišićavom građom. Pa ipak, to ga nije sprečilo da od davnina bude smatran simbolom plodnosti i seksualnog zadovoljstva.

A kako i ne bi, kada se sa njim najpre srećemo u grčkoj tradiciji, gde nailazimo na podatak da je upravo zec bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite. I u nordijskoj mitologiji zečevi su označeni kao verni pratioci boginje ljubavi, seksa i magije Freje, dok u tevtonskoj kulturi čopor zečeva prati boginju Holdu.

U starom Egiptu zec je simbol Tota, a označavao je i zoru, stvaranje, novi početak, dok u budizmu predstavlja potpuno žrtvovanje sebe. Iz svega ovoga lako je zaključiti da je zec univerzalno povezan sa Mesecom, i da je od davnina pripisivan lunarnim božanstvima. Značajno mesto zec zauzima i u hrišćanstvu, gde osim one univerzalne simbolike – plodnosti i požude, predstavlja i simbol novog rađanja života. Odatle i jasna povezanost zeca, proleća i najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Na istoku je zec znak dugovečnosti i sreće, a pripada mu i četvrti znak Kineskog zodijaka. Osobe rođene pod vladavinom zeca su izuzetne diplomate, komunikativni, prefinjeni i saosećajni ljudi, iako ponekad znaju da pokažu i onu drugu, ćudljivu i prepredenu stranu ličnosti.

Zec u snovima najčešće ukazuje da nas očekuju prijatni trenuci u krugu porodice, ali može da označava i uvećanje iste, odnosno dolazak prinove u kuću. Psihološki gledano, zecu se (osim tradicionalne povezanosti sa kukavičlukom) ne pripisuju posebno negativne osobine, pa tako i u snovima u najgorem kontekstu ukazuje na naše bespotrebne strahove. Ipak, ukoliko želite da u svoj život unesete malo srećnih okolnosti, uvek možete da se oslonite na proveren recept – zečju šapu, koja je gotovo univezalan simbol napretka.

Sreća, rađanje, izobilje, porodica, život u harmoniji, vera, ali i opreznost i brzo reagovanje u nepredviđenim okolnostima su verovatno najzastupljenija tumačenja koja se pripisuju ovoj ljupkoj životinji. Često ga srećemo u bajkama kao lukavog savetodavca koji nas, kao Alisu, može odvesti u zemlju čuda, ali i šarmirati svojim dosetkama poput Duška Dugouška.

Možda je baš zato zec sve popularniji kućni ljubimac, koji (kažu stručnjaci) svojim prisustvom smanjuje napetost i smiruje živce svom vlasniku. Boja je naravno nebitna, jer bio zec crni ili beli, izgleda da on ljudima uvek sreću deli!

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter