Izvor: BSC HAPPY/TRPEZA
06.01.2024 u 17:29
0

BOŽIĆNE ČESNICE: U Vojvodini sa orasima i medom, a na jugu posna (RECEPT)

Sutra je Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Obavezna na prazničnoj trpezi je česnica, tradicionalna pogača. Postoje različiti načini pripreme, ali neizostavno je lomljenje česnice na delove, među članovima domaćinstva, i traženje parice.

Nju domaćica tokom pripreme stavi u hleb, i smatra se da će pratiti sreća i materijalno blagostanje, onoga ko je pronađe. Mi vam donosimo recept za česnice iz cele Srbije, po krajevima.

Vojvodina – sa orasima i šećerom

Sastojci:
600 g kora
400 g mlevenih oraha
250 g šećera u prahu
250 g suvog grožđa
2 dl ulja
3 dl mleka
novčić, zrno pšenice, zrno kukuruza
med
Priprema:
Izmešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe. Tepsiju nauljite, stavite na dno dve kore i svaku poprskajte sa malo ulja i malo mleka. Slažite ostale kore tako da na svaku stavite oko tri kašike fila, pa rasporedite novčić, pšenicu i kukuruz. Gornju koru premažite uljem, pa celu pitu isecite na kocke. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok ne porumeni. Vrelu česnicu premažite medom i ostavite da se ohladi.

Zapadna Srbija -sa kukuruznim brašnom

Sastojci:
450 g kukuruznog brašna
450 ml kisele vode ili mlake obične vode
50 g masti
1 kašičica soli
pola kašičice sode bikarbone
oko 100 g belog brašna

Priprema:
U dublju činiju sipajte brašno, sodu bikarbonu i so. Postepeno dodajite kiselu vodu, rastopljenu mast, pa sve izmešajte. U okruglu tepsiju stavite pek-papir ili dobro podmažite sa uljem da se ne bi testo zalepilo. Sipajte smesu, pokvasiti ruke sa malo vode, oblikujte i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni, nekih pola sata. I u ovu česnicu stavljaju se novčić, pasulj i zrno kukuruza.

NAJBRŽI POSNI KOLAČI: Neodoljive poslastice, nestaće sa stola odmah

Istočna Srbija – bez kvasca

Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
250 ml vode
kašičica soli
po zrno pšenice, kukuruza i pasulja, novčić

Priprema:
Zamesite testo bez kvasca s brašnom, solju i vodom, te ga mesite dok se ne ujednači. U testo dodajte zrnevlje po želji i novčić. Još neko vreme mesite, pa oblikujte pogaču u obliku kruga. Pecite je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok ne porumeni.

Južna Srbija – posna

Sastojci:
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
2 do 3 kašike ulja
so po ukusu
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekše testo, a deo testa ostavite sa strane. Stavite ga u podmazan pleh, a od ostatka testa napravite ukrase koji za vas simbolišu zdravlje, porodicu, napredak… U česnicu se stavlja novčić, drenova grančica, zrno pasulja.

POSNE I SLASNE: Baklava rolnice sa orasima (RECEPT)

Šumadija – sa jajima i mašću

Sastojci:
1 kocka kvasca
250 ml mleka
kašičica šećera, kašičica brašna
500–600 g brašna
2 kašike šećera
250 g putera ili masti iseckano na listiće

Priprema:
U mleko stavite kvasac, izdrobite ga, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostavite da nadođe. Sipajte brašno u posudu za mućenje, pa na sredini napravite udubljenje u koje ćete sipati nadošli kvasac. Dodajte jaja i sve dobro izmešajte varjačom. Ostavite testo da odstoji dvadesetak minuta na toplom mestu. Onda ga premesite i razvaljajte, pa po njemu pospite listiće masti. Urolajte, secite na delove, pa delove poređajte u podmazan pleh i ostavite još 20 minuta. Česnicu premažite jajima i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter