Izvor: Kurir
06.01.2024 u 04:02
0

KOMPLET RUČAK ZA BADNJI DAN: Kuvar Hilandara otkrio vekovne recepte

Kuvar Hilandara otkrio tajnu, pa vam donosimo vekovne recepte za kompletan ručak na badnji dan, sa sve dezertom.

Slavska kuvana riba

Uzme se morska riba krupnije vrste, mi koristimo bakalar, kernju, koje se seku na fete, a može i nešto krupnija orada.

Riba se usoli preko noći i ujutru složi u šerpu, i to samo po jedno parče po dnu. Nikako jedno na drugo.

Nalije se vodom i preko ubace mlade tikvice, celi čenovi belog luka, koren celera, biber u zrnu.

Kuva se na jakoj vatri.

EVO KOLIKO KOŠTA KILOGRAM PEČENJA PRED BOŽIĆ: Pa ovo je stvarno – previše!

Prethodno se posebno skuva dosta crnog luka sečenog nakrupno. Kada se luk posle sat vremena kuvanja raskuva, izblendira se i pretvori u kašu. Tom kašom se naliva riba u šerpi, jer joj je isparila voda, pa dobijamo gustinu sosa.

Posle sat vremena kuvanja riba se skloni sa šporeta, prelije sokom od limuna, maslinovim uljem i pospe seckanim peršunom.

Salata od tunjevine

Uzeti konzervu tunjevine u komadima, što krupnija neka bude da se komadi vide u celosti.

Iseckati glavicu crnog luka, malo mladog luka ili praziluka, malo peršuna, soli, bibera i origana.

Tunjevinu otvoriti i ocediti ulje iz nje, a meso sastaviti sa iseckanim lukom.

Izmešati sve to i dodati maslinovog ulja i malo soka limuna. Po želji se može dodati i sveže paprike iseckane, maslina seckanih ili kukuruza šećerca.

Služiti hladno.

Posna alva (od griza)

Sastojci:

Uzeti 50-100 g oljušćenog badema, koji treba prethodno obariti i prosušiti

1 šolja od bele kafe šećera

1 šolja od bele kafe griza

2 šolje šećera

2 šolje vode

150 g posnog margarina ili, ako je mrs, kravljeg putera

Priprema:

U šerpu staviti bademe, a mogu i orasi ili lešnici, sa grizom i nasuvo pržiti i mešati dok ne porumeni.

U drugi sud staviti šećer, vodu, margarin (ili puter ako nije post) i prokuvati. Kada griz lepo porumeni, polako sipati vrelu tečnost od vode, šećera i margarina (putera) i neprestano mešati dok se masa kuvanjem ne zgusne.

Tako vruću masu razliti u kalupe nakvašene vodom ili u pleh, pa seći hladno na kocke.

Po vrhu posuti sa puno cimeta, a dobro je kada se cimet odmah ubaci u griz i tokom prženja. Po želji posuti i vanilin šećer.

Može se preliti medom, nekim sirupom po želji, a može se servirati i sa kuglom sladoleda od vanile ako nije post.

Služiti hladno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter