Izvor: kurir
18.01.2024 u 13:17
0

NARANDZASTI PIGMENT ČUVA ZDRAVLJE: Voće i povrće za oporavak imuniteta

Narandžaste namirnice su dobar izbor ako želite da unesete puno moćnih hranjivih materija. Ova vatrena boja dominira kod raznog povrća i voća:

Narandžaste namirnice su dobar izbor ako želite da unesete puno moćnih hranjivih materija. Ova vatrena boja dominira kod raznog povrća i voća: šargarepe, bundeve, slatkog krompira (batata), papaje, japanskih kaki jabuka, kajsije nekih sorti čeri paradajza, pomorandže, manadrine itd.

– Zeleno povrće je već poznato kao zdravo, ali koja priča je sa narandžastim plodovima? Jasno je da brokoli, spanać i kelj kao predstavnici zelenih plodova izrazito povoljno deluju na telo, ali postoji čitav jedan svet podjednako moćnih narandžastih proizvoda. Dakle, tamnožuti, oker i narandžasti plodovi su bogati karotenoidima, pigmentima koji obavljaju više zadataka kako bi zaštitili vaše zdravlje. Oni neutrališu štetne slobodne radikale i deluju protiv upala koja su kriva za mnoge hronične bolesti, uključujući bolesti srca, kolitis i astmu – objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Odlične su protiv gojaznosti

Početna istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem karotenoida može pomoći u sprečavanju prekomernog skladištenja masti, posebno oko stomaka. Od ranije je poznato da mršavije osobe imaju veći nivo karotenoida u krvi. Istraživanje ishrane kod dece je otkrilo da upotreba sokova ili namirnica bogatih beta karotenom smanjuje njihovu gojaznost na stomaku.

 

JAVLJA SE 30 DANA RANIJE A MNOGI NE ZNAJU ŠTA IM SLEDI: Simptomi srčanog udara koji je Dejan Stanković imao

Jačaju imunitet

Pigment koji narandžastom povrću daje boju je isti onaj koji vaše telo koristi za proizvodnju vitamina A – a ovaj nutrijent je od vitalnog značaja za zdravlje imunog sistema. Čak pomaže i kod imunizacije – poput one protiv gripa koju ste upravo dobili. I nova istraživanja sugerišu da vitamin A može pružiti određenu zaštitu od autoimunih bolesti, kao što su dijabetes tipa 1, lupus i multipla skleroza.

Narandžaste namirnice poboljšavaju vid

Kada su naučnici analizirali ishranu više od 100.000 muškaraca i žena koje su pratili tokom čitavih 35 godina u istraživanju zdravlja medicinskog osoblja u SAD-u, otkrili su da su oni koji su jeli hranu bogatu karotenoidima ekvivalentnu sa 125 g šargarepe svake nedelje smanjili rizik od uznapredovale makularne degeneracije (vodeći uzrok gubitka vida) za 25 do 35 odsto.

Imaju i antikancerogeno delovanje

Novo istraživanje pokazuje da konzumiranje karotenoida/beta karotena/ iz voća i povrća – ne iz suplemenata – može povećati sposobnost našeg tela da cilja i uništi ćelije raka. Iako su ranija istraživanja o mogućnostima karotenoida za prevenciju raka bila bez opipljivog dokaza, postoje indicije koje sugerišu da bi konzumiranje povrća bogatog karotenoidima moglo smanjiti rizik od raka dojke i debelog creva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter