Izvor: Glossy
09.10.2023 u 14:05
0

STARINSKI RECEPT ZA SLATKO OD SMOKAVA: Brzo se sprema i može da stoji i po nekoliko godina

Šta ima lepše nego kad vam dođu gosti, a vi pred njih iznesete domaći slatko koji se topi pod nepcima.

Priprema zimnice je u jeku, a svo voće i povrće koje ne može da se u svežem obliku sačuva na duže staze treba priremiti i tako ga ostaviti za zimu.

Osim ajvara, pinđura, džema važan deo zimnice je i slatko koji se može praviti od raznog voća. Jedan od omiljenih, onaj od sočnih plodova smokve, idealan je izbor u ovom trenutku, jer je baš sada sezona smokava.

DŽEM NA ZDRAVIJI NAČIN: Bez šećera, a ukusan!

Za pripremu slatkog od smokava ne treba mnogo umeća niti vremena, a rezulat je toliko sladak da mu sigurno nećete odoleti.

Potrebno je:

1 kg smokvi

1 kg šećera

2 dl vode

1 limun

po želji vanilin šećer

Ovo je osnovna mera, a vi je možete prilagoditi količini smokava koju spremate. Ipak, treba imati na umu da smokve treba da budu lepo raspoređene, nikako jedne na drugoj, jer će se raspasti, a cilj nije džem, već slatko, pa voće treba da ostane celo.

Birajte one tvrđe, kako biste izbegli da se raspadnu tokom kuvanja.

Priprema:

Smokve opetite, otklonite drške i malo izbockajte čačaklicom. Zatim limuntus rastvorite u malo vode i time isprskajte smokve. Malo ih izmešajte i dodajte vodu tako da sve budu prekrivene. Za to vreme ušpinujte šećer i kuvajte oko 20 minuta. Nakon toga ocedite smokve i dodajte u šećer.

Kuvajte prvo na jakoj vatri, a onda samnjite temperaturu i neka se lagano kuvaju. Vremenom skupljajte penu koja se stvara i uklonite je kašikom. Ne sme da ostane ni malo pene u šerpi. Kad isključite ringlu stavite kriške limuna. Ostavite da odstoji dok se skroz ne ohladi.

Hladan slatko sipajte u hladnu teglu i ostavite na hladnom mestu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter