Izvor: BSC HAPPY/RTS
28.07.2023 u 20:21
0

Kako se rešiti dosadnih gljivica na prirodan način?

Svako ko je imao iskustva sa gljivičnom infekcijom, zna koliko to može biti frustrirajuće. Gljivične infekcije često mogu izazvati brojne neprijatnosti, iako retko ozbiljno ugrožavaju zdravlje.

Za lečenje i prevenciju gljivičnih infekcija, takođe poznatih kao mikoze, obično se koriste antifungalni lekovi, i kreme – na lekarski recept ili bez recepta, ali postoje brojni prirodni antifungalni preparati koji mogu takođe biti efikasni, što potvrđuju mnoge studije.

Domaći preparat protiv gljivica, možete i sami napraviti od prirodnih a efikasnih sastojaka.

Jogurt i probiotici – Vagina je dom brojnih korisnih mikroba, koji pod kontrolom drže mikrobe koji izazivaju bolesti, kao što je kandida. Ona nekontrolisano buja kada antibiotici ili hormoni promene ravnotežu.

Upotreba jogurta ili probiotičke hrane, postala je uobičajeni prirodni lek za vaginalne gljivične infekcije sa ciljem obnavljanja populacije prijateljskih bakterija u vagini.

Izveštaj iz 2003. je otkrio da studije sugerišu da rekolonizacija vagine laktobacila obećava kao tretman za gljivične infekcije, i dok je potrebno razviti još studija, znamo da je redovno uzimanje korisnih bakterija veoma korisno za telo.

Skoro pa univerzalni – beli luk

Beli luk – Brojne studije su pokazale da prednosti belog luka uključuju njegova antifungalna svojstva. Na primer, pokazalo se da je beli luk čak efikasniji protiv atletskog stopala od lekova koji se izdaju na recept kao što je lamisil, piše portal draxe.com.

Istraživanja pokazuju da su jedinjenja u belom luku efikasna protiv gljivica koje izazivaju atletsko stopalo.

Eterično ulje origana – Ulje origana je moćan antibiotik na biljnoj bazi. Utvrđeno je da inhibira kandidu i da ima antigljivičnu aktivnost. Zajedno sa uljem timijana deluje protiv gljivica koje napadaju žitarice iz skladišta. Iako je origano super moćan prirodni antibiotik, budite oprezni. Može izazvati osećaj pečenja i treba ga jako razblažiti „nosećim uljem“.

Takođe, se ne preporučuje nanošenje na osetljive delove tela.

Ulje čajevca – Pokazalo se efikasnim protiv različitih vrsta kandida u brojnim studijama. U jednoj takvoj studiji, pokazalo se da je ulje čajevca aktivno in vitro protiv svih testiranih sojeva i bilo je veoma uspešno u ubrzavanju eliminacije kandide iz eksperimentalno zaražene vagine pacova.

Dalje studije su pokazale da dolazi do povlačenja infekcije bez obzira na to da li je inficirajući soj bio osetljiv ili otporan na flukonazol.

Kokosovo ulje kao prirodni moćan antibiotik

Kokosovo ulje poznato je po svojstvima koja podržavaju zdravlje i jačaju imunitet. U slučaju gljivica u telu, kokosovo ulje može pružiti veliku prednost.

Gljivice postoje u kompletnoj sluzokoži vašeg tela, posebno u crevima, ali retko izazivaju probleme osim ako ne počnu da bujaju.

U tom slučaju, prirodni antibiotik, poput kokosovog ulja, može biti veoma koristan. Pošto prekomerni unos šećera, stres ili opšta slabost imunog sistema mogu izazvati rast gljivica, gljivični nokat predstavlja samo jednu potencijalnu manifestaciju ovog gljivičnog rasta i može pratiti sistemsku gljivičnu infekciju.

Kokosovo ulje sadrži masne kiseline srednjeg lanca koje ubijaju gljivice. Ove specijalne masti pokazuju snažna antivirusna, antibakterijska i antifungalna dejstva koja mogu da ubiju gljivice, zbog čega ih treba uzeti u obzir za lečenje gljivica noktiju na nogama i drugim područjima.

Ulje kopra – Njegova lekovita svojstva poznata su od davnina. Prijavljeno je da kopar poseduje antibakterijska svojstva, što ga čini potencijalnim izvorom ekološki prihvatljivog leka protiv gljivica.

Takođe je i eterično ulje ekstrahovano iz semena mirođije pokazalo sposobnost da poremeti barijeru propustljivosti plazma membrane, što može pomoći u uklanjanju bakterija koje izazivaju gljivice.

Eliminišite šećer i hranu sa kvascima iz ishrane

Smanjenje količine šećera i rafinisanih ugljenih hidrata može u velikoj meri smanjiti infekciju gljivica. Razlog za to je što se kvasac hrani šećerom, fermentirajući ga da bi proizveo alkohol u obliku etanola i još toksičnije hemikalije, zvane acetaldehid.

Kada zaustavite potencijalnu zavisnost od šećera i smanjite količinu šećera u vašoj ishrani, smanjujete količinu koja je dostupna gljivicama u vašim crevima. Prekomerni rast gljivica, koji dovodi do sindroma propuštanja creva, može dovesti do imunoloških reakcija.

Najbolje je izbegavati prerađenu hranu, šećere svih vrsta, sireve, alkoholna pića i prerađeno meso. Jedite žitarice i povrće sa visokim sadržajem ugljenih hidrata umereno. Fokusirajte se više na sirovo ili lagano pareno povrće i nemasno meso.

Borna kiselina

Borna kiselina ima antibakterijska svojstva, što je čini odličnim, pristupačnim kućnim lekom za gljivice.

Istraživanja pokazuju da su kapsule supozitorija borne kiseline veoma efikasne protiv gljivičnih infekcija, posebno onih izazvanih kandidom. Rana studija je otkrila da supozitorije borne kiseline, kada se uzimaju noću, sedam do 10 dana, imaju stopu izlečenja do 92 odsto.

Časopis Diabetes Care, otkrio je da su vaginalne supozitorije sa bornom kiselinom efikasnije protiv infekcija kandidom kod dijabetičara od oralnih lekova, a Journal of Women’s Health je otkrio da je to bezbedna alternativa za lečenje četiri ili više infekcija u jednoj godini.

Međutim, borna kiselina može povremeno da izazove vaginalno pečenje, treba je razblažiti ili koristiti uz uputstva lekara.Takođe, može biti toksična kada se proguta i ne treba je koristiti često ili kada ste u drugom stanju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter