Izvor: kkurir.rs
01.09.2023 u 13:35
1

KARDIOLOG NEBOJŠA TASIĆ: Ovo je sada ZLATNI STANDARD u otkrivanju i lečenju HIPERTENZIJE i više ništa nije isto

Danas se dijagnoza i praćenje bolesnika sa hipertenzijom, kao i izbor adekvatne terapije, ne mogu ni zamisliti bez 24- časovnog ambulatornog monitoringa krvnog pritiska, kaže prof. dr Nebojša Tasić, kardiolog sa Instituta za Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

ZBOG NAS SU LOŠI: Roditeljske greške zbog kojih deca najčešće imaju loše ocene

– Centar za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, zahvaljujući razumevanju i vizionarstvu menadžmenta klinike, ima poseban centar posvećen “holterima krvnog pritiska”, sa posebnim programima za obradu podataka i softverom prilagođenim za praćenje krvnog pritiska i u kućnim uslovima. Razvijanjem ovog Centra Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” je u samom vrhu regionalne i evropske elite bavljenja ovom problematikom – ističe prof. dr Tasić.

Krvni pritisak se prati 24 sata

Prema njegovim rečima uspešna regulacija krvnog pritiska je važan preduslov sniženja rizika za nastanak infarkta i šloga koji danas ubijaju svakog drugog stanovnika Srbije.

– Dakle, zlatni standard u dijagnostikovanju hipertenzije danas je isključivo 24-časovni holter krvnog pritiska. To je aparat koji pokazuje kako je krvni pritisak regulisan tokom dana i koliko se menja tokom noći. Jedno merenje krvnog pritiska je samo fotografija, a to nije dovoljno. Jedino kontinuiranim praćenjem pritiska tokom 24 sata možemo dobiti adekvatnu dijagnozu. Svaki čovek je drugačiji, kao i njegova hipertenzija – objašnjava prof. dr Nebojša Tasić, predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA i pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i ističe da upravo ova zdravstvena ustanova ima najbolju dijagnostiku u Evropi kada su u pitanju oboljenja krvnih sudova.

HISPA – Personalizovani program prevencije

Ideja HISPA programa jeste da se svakom pacijentu pruži personalizovani program prevencije koji će uzeti u obzir sve faktore koji doprinose oštećenju njihovog kardiovaskularnog sistema – uslove u kojima žive i rade, ishranu koju koriste, stres kojem su izloženi, da li konzumiraju cigarete…

– Jednom detaljnom anamnezom mi nastojimo da vidimo šta je problem. Kada sagledamo sve aspekte problema mi, kao što krojač šije odelo, svakom našem pacijentu kreiramo poseban program prevencije i lečenja kardiovaskularnih bolesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KARDIOLOG NEBOJŠA TASIĆ: Ovo je sada ZLATNI STANDARD u otkrivanju i lečenju HIPERTENZIJE i više ništa nije isto”

  1. Meni doktor izmeri pritisak 155 sa 100, upiše 120 sa80, pitam ga šta to pišeš nije tačno ,on kaže spustiće .se ,to je zbog belog mantila.Ja mu pozdravim familiju i već pet godina ne idem na kontrolu,osim na štelovanje pejsmejkera i BG.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter