Izvor: happbsc
15.04.2024 u 16:10
0

SRCE JE ORGAN KOJI REAGUJE NA EMOCIJU: Načini kako prepoznati infarkt miokarda

Najkraće rečeno akutni infarkt miokarda (srčani udar) predstavlja nagli i potpuni prekid cirkulacije tj. protoka krvi u koronarnim arterijama. Kao posledica ovog stanja nastaje trajno oštećenje srčanog mišića usled odumiranja tkiva, kako nastaje i kako ga razlikovati od na primer napada panike ekluzivno za HAPPYTV i emijsu Posle ručka objasinal je prof dr Snežana Bašić

Glavna karakteristika infarkta miokarda je bol u grudima. Ovaj bol ima određene karakteristike. To je obično srednje jak do veoma jak bol, koji se najčešće javlja u miru i traje više od pola sata. Prof dr Snežana Bašić kardiolog za HAPPY TV kaže da bi bilo vrlo prozaično kada bi se moglo na jdnm primeru pokzati infarkt miokarada.

  • Infarkt nemate u jednoj srčanoj regiji zavisi o kakvom infarktu se radi da li je zahvaćn manji ili cveći predeo, može se javiti samo kao mučnina zavisi o kakvom infarktu se radi . Možete imati utisak da se radi o stomačnim smetnjama. Takođe može se desiti da iz napadfa panike dobijete infarkt miokarda.

Doktorka Bašić naglašava da se ponekad dešava da pcijent ima napad panike a pomisliti da je infarkt miokarda ne možete da se vežete za simptom. I da ne postoji opis koji može da prikže boli jer svako je individua za sebe i svakog boli drugačije.

  • Srce treba da posmtaramo kroz pesnike Turgenjeva ili Jesenjina, apsolutno kroz umetnost kad gledate srce kao organ koji reaguje kroz emociju.

Uprkos razvoju medicine i sve većoj dostupnosti zdravstvene zaštite, smrtnost od infarkta je i dalje veoma visoka i iznosi 30 – 50 posto. Zato je veoma važno prepoznati infarkt što pre, postaviti dijagnozu i zbrinuti pacijenta.

  • Danas naročito nekada možete očekivati infarkt miokarada i kod mlađih osoba, infarkt je začepljenje krvnog suda koji začepljuje srce, ne mora uvek biti arteroslkeroza. Imali smo tu famoznu koronu, i sve ono što se dešava, i meni sve liči da je reč o masivnoj intoksikaciji. Kaže  Dr Bašić i dodaje. Ja sve više verujem, jer ja nisam kardiolog od 25 30 godina ja radim već trideste pet godina i verujem da nisšta nije slučajno. I da nije slučajno da u Srbiji imate ovakav porsat od kardiovaskularnih bolesti. 

Alarmantan podatak je da je Srbija na prvom mestu u Evropi,a na drugom u svetu po broju i porastu pacijenata obolelih od kardiovaskularnih bolesti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter